Автор
Woman.bg

Коя е най-често предаваната сексуална инфекция?

Човешкият папилома вирус или HPV е най-често предаваната сексуална инфекция. При жените HPV инфекцията може да предизвика рак на маточната шийка, вагината и вулвата, а при мъжете - рак на пениса. Както при мъжете, така и при жените HPV инфекцията може да доведе до рак на устата, гърлото, ануса и ректума. Определени HPV типове могат също така да причинят генитални брадавици и при двата пола. Стряскащата статистика изнесе общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова на пресконференция по повод Международния ден за повишаване на осведомеността за човешки папилома вирус (HPV), който се отбелязва днес – 4 март.

В България ракът на маточната шийка, свързан с HPV вируса, е второто най-често злокачествено заболяване при жените на възраст от 15 до 59 г., коментира д-р Николова. Според статистиката всеки ден от него в страната ни умира по една жена. Честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка, свързан с HPV инфекция, за периода 1981-2013 г., се е увеличила почти трикратно.
Важно е да се знае, че заразяването с HPV става при сексуален контакт: вагинален, орален, анален, каза още д-р Николова. Тъй като вирусът е сравнително високоустойчив на условията на околната среда, инфекция може да настъпи и при контакт кожа с кожа. Използването на презерватив намалява значително шанса за заразяване, но не предпазва напълно. Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти.

Добре е родителите да са информирани за методите на първична профилактика, за да предпазят децата си от евентуална инфекция с вируса. Ваксините срещу HPV са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България се осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.

Четете още: Направете това за вагината си през 2019-а