Автор
Ева Лъчезарова

Кратък наръчник за семеен имунитет

Сезонът на настинките вече ни застигна с пълна сила. Затова решихме да подготвим един кратък наръчник, който да ти помогне да повишиш имунитета на всички вкъщи и да избегнеш често срещания сценарий на затворения кръг, в който постоянно някой член на семейството е болен. Състоянието на имунната ни система до голяма степен зависи от начина ни на живот, така че обърни внимание на списъка, който сме ти подготвили и сподели с нас колко от нещата прилагаш в ежедневието си.

Всичко тръгва от храната

Не е широко разпространен фактът, че имунната ни система “отговаря” на различни добавки и консерванти, които се съдържат в част от храните, които консумираме ежедневно. Ако някой от членовете на семейството, особено децата, имат непоносимост към някакъв тип храна, цялостната картина на храносмилането става още по-сложна. В подобна среда организмът ни по-трудно се справя с отблъскването на вирусите и бактериите, с които се среща в околната среда. Затова се стреми менюто на цялото семейство да включва повече свежи плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови, яйца и чисто месо.



Дирижирай стреса

Стресът е неизменна част от съвременния начин на живот. За съжаление няма как да го избегнем, но с осъзнатост можем да дирижираме нивата му. Ние родителите изнемогваме с всички задачи през деня, вечер ни застигат домакинските задължения и често се чувстваме на ръба на силите си. Децата обаче също са пренатоварени с различни стимули, дразнители и задължения. Истината е, че техните тела реагират на стреса както тези на възрастните и също повишават нивата на кортизол и адреналин. Когато това се случва често, имунната система отслабва. Най-добрият “лек” за тази ситуация е почивката. Замисли се колко пъти седмично реално релаксираш, разгледай графика на цялото семейство и отдели специално време само за активна почивка. Прането, чиниите и кухнята могат да почакат. За възрастните можем да препоръчаме кратки медитации, които да рестартират мозъка, а за децата свободни игри, които да отговарят на възрастта им.

Движете се заедно

Редица изследвания показват, че редовните тренировки се отразяват чудесно на имунната система, както на децата, така и на възрастните. Физическата активност повишава белите кръвни телца - естествената защита на организма срещу вирусите. Специалистите споделят, че е достатъчно да отделяте по 20-30 минути на ден, през повечето дни от седмицата. Тичайте заедно в парка, измислете си импровизирани състезания с топка, карайте колела, тренировките всъщност могат да бъдат забавни и да създадат някои от най-запомнящите се семейни спомени.




Избери подходящата хранителна добавка

Подбери правилната хранителна добавка, която да съдържа изцяло естествени съставки. Именно такава е Цегет+, натурален имуностимулатор от Ботаник. Той съдържа екстракти от Ехинацея, Ацерола с високо съдържание на натурален витамин C и натурален Селен. Ехинацеята е позната като природен антибиотик, тя подсилва механизмите на организма за борба с бактерии, вируси и патогенни микроорганизми. Ацеролата съдържа изключително голямо количество витамин С - витаминът, който не се произвежда от човешкото тяло и трябва да се набавя от външни източници.

Цегет+ може да започне да се приема както при първи симптоми на настинка, така и при грип, вируси и при възстановяване на организма след боледуване. Продуктът повишава естественият имунитет на организма и би могъл да се взема и превантивно. Цегет+ би могъл да се приема при деца над 4 години.



Обърни внимание на качеството на съня

Специалистите алармират, че голяма част от децата не спят достатъчно. А сънят е в основата на добрата имунна система. В зависимост от възрастта си, мъниците имат нужда от 10 до 14 часа сън на ден. Разбира се, трябва да обърнем внимание и на качеството на съня, секрецията на мелатонин е добра, когато децата спят на тъмно, без запалена лампа или друг източник на светлина, като телевизор например. Редица изследвания показват, че електромагнитното поле, което различните видове електроника създават, също може да влоши съня. Затова не зареждайте телефона си в същата стая, в която спите и най-добре оставете всички уреди в друго помещение.

(в материала има продуктово позициониране)