Краят е съвсем близо - 'Джонсън' ще победи пандемията в Европа

От повече от година светът е само една дума - "Пандемия". Коронавирусът влезе в живота ни, промени го тотално, отне ни куп неща, без които си мислехме, че не можем... Но ето че с появата на ваксините надеждата за едно по-спокойно настояще и бъдеще вече не е само мечта. Особено след като в средата на април Европа ще разполага с още една ваксина - тази на "Джонсън и Джонсън". Какво знаем за нея?

Ваксината на американския фармацевтичен гигант беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата в средата на март. 27-членният ЕС подписа твърда поръчка за 200 милиона дози и опция за още 200 милиона.

EMA даде зелена светлина на тази ваксина, след като заяви, че клинични проучвания с участието на доброволци в САЩ, Южна Африка и страните от Южна Америка са установили, че нейната ефективност е 67% за предотвратяване на заразяване на хората с коронавирус.

Едно от големите предимства на препарата е, че е достатъчна само една доза. При всички останали ваксини са нужни две дози. Освен това тази ваксина може да се съхранява в обикновен хладилник, също както и препаратът на "АстраЗенека". Двете други mРНК-ваксини изискват значително по-ниски температури - "Модерна" - минус 20 градуса, а тази на "Пфайзер" - минус 70 градуса.

Препаратът на „Джонсън и Джонсън” е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за COVID-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.

„Джонсън и Джонсън” също така обяви, че започва скоро изпитвания при тийнейджъри, а после при деца, както и при бременни жени.

"Джонсън и Джонсън" заяви в понеделник, че от 19 април ще започне да доставя своята еднодозова ваксина срещу Covid-19 в Европа. Добрата новина е, че това най-вероятно ще даде тласък на малко бавното темпо на ваксинация на стария континент, съобщава Франс прес.

Явно пандемията е към своя край. И беше време. Защото светът вече е на границата на издръжливостта - психическа, емоционална, финансова.