Заради високите температури и увеличена влажност, се създават особено благоприятни условия за популацията на кърлежите.

Оттам силно нараства и рискът за заразяване на хората от пренасяните от дребните гадинки инфекции и болести.

Начинът, по който става заразяването е, чрез слюнката на кърлежа, която с хоботчето попада в кръвта, когато кърлежа се е забил в горния слой на кожата. В слюнката има вируси и бактерии.

Едни от най-разпространените болести сред човека са лаймската, хеморагична треска, вирусен енцефалит и марсилска треска. За животните най-опасни са паразитите, които са приносители на пироплазмоза.

Разбира се, не всеки кърлеж носи зараза.

Ето някои прости правила, с които да се предпазим от ухапване от кърлеж.

Паразитите обичат влагата, тъмните места, дерета и брегове на рекички. А в тората няма кой да обезпаразитява за разлика от тревните площи в града.

Кърлежи обаче дебнат и по горските пътечки, в краищата на тревите и храстите. Те причакват някое животно и с помощта на предните си крака се захващат за него. След това започват да пълзят, търсейки най-удобното място да се забият. Понякога търсенето може да продължи с дни.

След като знаете тези неща, може да направите така, че да предотвратите ухапвания.

Напръсквайте дрехите и обувките или пък кожата със специални репеленти, които да отблъскват неприятните и опасни насекоми.

Винаги ползвайте подходяща екипировка – блузи с дълги ръкави, панталони и чорапи, затворени обувки, така че кърлежът да няма никаква възможност да се добере до гола кожа.

След като сте се прибрали от вън е добре да се проверите старателно. Тялото, косата, дрехите и даже бельото. Понякога кърлежите се забиват близо до интимните части.

Ако намерите кърлеж, който вече се е впил (представлява малка черна точица, която боли и сърби, с леко зачеряване около нея) то може и сами да го извадите.

Намазвате с олио точката, като по този начин се освобождават крайниците на кърлежа.

След това започвате внимателно да въртите по посока обратна на часовниковата стрелка, с пръсти, конец или пък пинсета.

След като сте отстранили кърлежа, обработвате мястото със спирт и йод.

В продължение на десет дни трябва да наблюдавате ухапаното място.

Трябва да знаете, че е много важно да не се допусне откъсване на главичката на кърлежа, защото това може да доведе до усложнения, лаймска болест и хирургична намеса.

По принцип не се препоръчва сами да махате кърлежа, много по-добре е да го извърши лекар, със специално пресукващо приспособление.

Кога да посетите лекар

Ако след около седмица до десет дни, мястото се зачерви, появи се оток, имате температура, която не спада, главоболие, ставни и мускулни болки, значи веднага трябва да потърсите лекар.

Източник: mamita-bg