Красивият маникюр е задължителен за всяка добре поддържана жена. Но лакът за нокти може да бъде опасен за здравето. Повишен риск от рак, хормонални нарушения, безплодие са само част от потенциалните вреди, които могат да ви засегнат, алармира д-р Ту Куач от Станфордския университет, цитиран от Daily Mail.


Някои от съставките на тези продукти за красота са токсични:
Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:


Формалдехид
– безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Формалдехидът може да причини дерматити, химически изгаряния, нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.


Толуен – разтворител, който придава гладко покритие и запазва пигмента. Веществото засяга централната нервна система. Разтворителят може да причини репродуктивни нарушения, главоболие, слабост, припадане и гадене.


Дибутилфталат – той се използва като аромат. Този опасен компонент може да доведе до ендокринни разстройства, гинекологични заболявания и заболявания на дихателните пътища.
Как да изберем лак, който не вреди на здравето?


Преди да си купите лак, първо обърнете внимание на съставките. Някои лакове имат специални обозначения:
„5-Free“ – означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.
„3-Free“ – означава, че не съдържа формалдехид, дибутилфталат и толуен.