Американски медици откриха, че блокирането на гена и протеина TRPV4 напълно "изключва" болката от изгаряния на кожата от слънцето.

Това може да помогне за създаване на идеалното средство срещу слънчеви изгаряния, се казва в статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Открихме ново обяснение на факта, защо слънчевите изгаряния предизвикват такава неприятна болка. Ако ние започнем по-добре да разбираме тяхната природа, ще можем да помогнем на пациентите, изпитващи хронични болки със същата сила, с която здравите хора ги изпитват само временно", заяви Волфганг Лайдтке от Университета Дюк в Дъръм, Северна Каролина.

Четете още: Лек при слънчево изгаряне

Лайдтке и неговите колеги са наблюдавали кожните реакции на трансгенни мишки, изложени на лъчите на ултравиолетови лампи. В геномите на всяка една от тези мишки учените са "отключени" един или няколко гени, които едновременно се свързват както с предаването на сигналите на болката в невроните, така и със силната активност в кожните клетки.

Отключвайки ги, биолозите са се опитвали да разберат кои участъци от генома и свързаните с него протеинови рецептори предизвикват възпаление и болка при слънчево изгаряне. За целта учените са облъчили задните лапи на гризачите с помощта на ултравиолет и са сравнили промените в тяхното състояние с кожата на крачетата на обикновени мишки, преминали през сходни "процедури".

За учудване на изследователите кожата на няколко такива мишки, при които е бил повреден гена TRPV4, не е имала характерните следи от възпаления, които се появяват обикновено след слънчеви изгаряния. Този факт е заинтересувал учените и те са проверили каква функция изпълнява този ген.

Оказва се, че TRPV4 управлява редица други гени, които предизвикват възпаление и "включват" предизвикващите болка неврони при продължително облъчване на кожата с ултравиолетови лъчи. Когато учените блокирали работата на този ген, активността на нервните клетки рязко спаднала, което дава надежда, че може да бъде създадено ново средство за борба срещу слънчевите изгаряния, които напълно ще избавят човека от болка.

Четете още: Фактите за слънцето и защитата на детето

Източник: БГНЕС