Американският клиничен психолог д-р Стивън Иларди твърди, че способността ни да се справяме с трудностите зависи от начина, по който ги тълкуваме. Понякога нещата не са толкова катастрофални, колкото ни се струва. Защото от всяка ситуация, колкото и тежка да е тя, могат да се извлекат позитиви. Сега например, в условия на карантина, най-после ще дочетем всички онези книги и списания, които сме разлиствали в крачка.

Ще имаме възможност да докажем на възрастните си роднини, че сме истински загрижени за тях. И ще си пуснем всички онези култови стари филми, които така и не изгледахме по празниците… В малки дози стресът е полезен, защото мобилизира организма и ни принуждава да бъдем разумни. Освен това речта ни се обогати с нови закачки и перифрази от сорта „Юнак без корона не ходи!“

Д-р Стивън Иларди - клиничен психолог

Д-р Иларди е създал програма, наречен ТЖП (Терапевтична житейска промяна), която има за цел да ни държи във форма, независимо от заплахите, които ни дебнат. Шестте компонента на програмата са:

1. ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Знаете ли, че мозъците ни са съставени предимно от мазнини? За да функционират правилно, те се нуждаят от Омега-3 мастни киселини. Можете да си ги набавите чрез рибата, дивеча, суровите ядки и листните зеленчуци. Омега-6 мастните киселини, които се съдържат в семената на растенията, трябва да се приемат в много по-ограничено количество, защото стимулират процеса на възпаление. Страните с най-висока консумация на Омега-3 се отличават с най-ниската честота на депресия! Гответе със зехтин или кокосово масло (масла на основата на плодове) и избягвайте маслата на основата на семена.

2. ЗАНИМАНИЯ, АНГАЖИРАЩИ УМА


Процесът на храносмилане на кравите се нарича руминация. И той представлява богата метафора на нещо, което и ние правим – не с храната, а с най-съкровените си мисли. Изглежда, че понякога и ние имаме нужда да предъвкваме нещата известно време, преди да можем да ги смелим. Но някои хора са склонни към нездравословно премисляне на неприятни събития. Дни наред измъчват себе си с мисли от рода на „щях да, можех да, трябваше да...“. Прекъсвайте навреме веригата на горчивите мисли и се ангажирайте с любими занимания.


3. ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Знаете ли, че 65 % от възрастното американско население страда от наднормено тегло? Хранителната вакханалия съвпада с рязко намаляване на броя калории, които изразходваме всеки ден, тъй като съвременни удобства като автомобила, електрическите уреди и телевизията постепенно са ни превърнали в залепени за дивана хора. А физическите упражнения са лекарство. Подобно на хапче, те подобряват функцията на мозъка, като променят действието на ключови за него химически съединения и хормони. Не умувайте, а действайте!

4. ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Половин час излагане на слънчева светлина е достатъчен, за да пренастрои вашия биологичен часовник. Не забравяйте, че ние сме създадени да поглъщаме редовно силна светлина. Ето защо тя има толкова разнопосочни благотворни ефекти: повишава настроението, изключва мозъчните вериги за реакция спрямо стреса, поддържа биологичния часовник на организма и дори ни подтиква да общуваме повече с другите. Доказано е, че пациентите с депресия имат пагубно ниски кръвни нива на витамин D, който всъщност е жизненоважен хормон.

5. СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ

Присъствието на жестоко критикуващ брачен партньор, който се явява и емоционален насилник, прави хората по-уязвими от депресията – дори в по-голяма степен, отколкото ако изобщо нямаха никаква смислена връзка с друг човек. С други думи, някои от взаимоотношенията са толкова токсични в психологическо отношение, че са в състояние да поддържат мозъка в състояние на постоянно пренапрежение, вечно на ръба на самата депресия. Разчистете токсичните връзки!

6. ПОДОБРЕН СЪН

Не само липсата на пълноценен сън може да причини депресия, но и самата депресия може да доведе до нарушения в съня. (И ако това не е порочен кръг.) Опитайте се да ставате по едно и също време всяка сутрин и да лягате по едно и също време всяка вечер. Не се мушкайте в леглото, ако още не ви е налегнал сънят. Освен ако не възнамерявате да правите секс, разбира се! Избягвайте да спите другаде освен в собственото си легло. В подстъпите на съня си представяйте Хю Джакман или Хавиер Бардем. Е, може и Брад Пит в последната му роля - от нас да мине!

Депресията е бич, защото всяка година отнема живота на 1 милион души в света. Жените изпадат в депресия приблизително два пъти по-често от мъжете. Този факт е озадачаващ и никой няма категорично обяснение кое ги прави по-уязвими. Предложените 6 компонента са не само щит срещу емоционалните дупки, а гаранция за силен имунитет и физическо здраве!

Книгата „Лек за депресията“ на д-р Стивън Иларди изобилства от ценни съвети, затова се препоръчва от психолозите като настолно четиво.

Четете още: Как да пазаруваме, без да се заразим