Автор
Woman.bg

Лекарите в България не искат да се ваксинират, как да се ваксинирам аз?

Доскоро в световните медии се повтаряше непрекъснато мантрата, че светът е в трепетно очакване на първата ваксина срещу коронавирус, за да може да се върне най-после към нормален живот. Обсъждахме списъците, които показват кои граждани ще имат първи достъп до ваксината, карахме се дали фермите за норки са релевантни или не, а забравихме да се запитаме дали всъщност лекарите, които са на първа линия и са най-застрашени от ковид биха се ваксинирали.

Е, днес получихме отговора на въпроса, който не си зададохме и той е притеснителен. Официалните данни към днешна дата сочат, че 47-48 на сто от медицинските служители на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19. А останалите?

Нека се опитаме да предположим защо толкова голям процент от медиците ще откажат да бъдат ваксинирани?

- Смятат, че ваксините са твърде нови и не са преминали достатъчно тестове

- Съмняват се, че всички възможни странични ефекти от тях са проучени достатъчно задълбочено

- Обърнали са внимание на факта, че във Великобритания компанията Pfizer е освободена от отговорността при появата на странични ефекти от нейната ваксина

- Искат да изчакат, за да видят резултата от първата масова ваксинация в Европа, която започна онзи ден във Великобритания, където се появиха неочаквани алергични реакции към ваксината

- Имат желание да получат по-широка информация относно всички ваксини, които ще се предлагат в близко бъдеще на пазара и тогава да изберат своя вариант

- Голяма част от тях имат придружаващи заболявания, които са противопоказни при ваксиниране

- Нямат доверие във ваксините като цяло

- Имат информация, която не е достъпна за широката публика



Убедени сме, че всички хора с критично мислене си задават тези въпроси, при това по няколко пъти на ден, други пък просто имат желание да се ваксинират, за да приключи пандемията възможно най-скоро. Всички сме уморени, изнервени, тъжни и често неспособни да вземем решение. Какъв обаче беше отговорът на властите, който не закъсня?

По-рано днес на редовния брифинг на здравните власти, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изтъкна, че създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март тази година и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 г.

"Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003 г. и фирмите работят по създаването на ваксина. Твърденията, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни", заяви Ангелов.

От своя страна проф. д-р Мутафчийски заяви открито, че той самият ще се ваксинира и публикува своето становище на Фейсбук страницата на ВМА. “Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща.

Призовавам моите колеги да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.

Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание.” - написа той.



Проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА също изрази подобно становище. „Здравето е персонално решение, но ние живеем в смутни времена, в които всеки ден ни се налага да вземаме важни и отговорни решения за живота на нашите пациенти и близки.

На този фон, единственият начин да спрем COVID-19 е като се ваксинираме. Само така ще парираме разпространението на вируса, отнел живота на милиони души по целия свят. Ваксината ще ни „спаси” от това ние самите да се превърнем в негови разпространители и да излагаме на риск здравето на хората около нас.

Призовавам пациентите с придружаващи заболявания да се обърнат за съвет към своите лекуващи лекари дали са подходящи за ваксинация, за да могат да реагират своевременно и да вземат най-доброто решение за себе си, когато излязат препоръките за даден вид ваксина.” - гласи неговото послание.

И тук отново идва въпросът, който всички си задаваме: Да се ваксинираме или не?

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.