Лененото семе е храната чудо за привържениците на здравословния начин на живот. Според проучвания в него се съдържат полезни съставки като: омега-3 есенциални мастни киселини, лигнани, които са известни както растителен естроген, разтворими и неразтворими фибри. Семената помагат в борбата със сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак на гърдата, затлъстяване и метаболитен синдром.


Въпреки че здравните ползи са неоспорими, съществуват и някои недостатъци: Според учени от Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти (EFSA) консумацията на ленено семе, може да доведе до отравяне с цианид, съобщи Daily Mail.
В доклада на EFSA се споменава, че в семената от лен се съдържа съединиението амигдалин (цианогенен гликозид). Бъдете внимателни, защото дори една трета чаена лъжичка мляно ленено семе може да е опасно за здравето на малко дете. При възрастните хора са достатъчни само три чаени лъжички, за да има риск от отравяне с цианид.


Цианидното отравяне трудно може да се диагностицира, тъй като симптомите са много подобни на тези при задушаване. Цианидите възпрепятстват усвояването на кислорода от клетките на човешкото тяло. Признаците на отравяне са сходни също с изявите на височинната болест. Първите признаци на това са: болки в главата, обща слабост, объркване, странно поведение, необичайна сънливост, задух, виене на свят, припадъци, а в някои случаи отравянето може да доведе до летален изход.


Според експертите от EFSA в смляното ленено семе вредните вещества са дори повече. В Швеция здравните власти предупреждават хората да не ядат смлени семена. „Националната агенция по храните не препоръчва да се консумира на счукано ленено семе,“ алармира правителствен уебсайт.