Левичарството вече не се възприема като недостатък, а често се определя дори като белег на високо ценената различност. Именно поради това в днешно време могат да бъдат посочени различни характеристики на състоянието, при което водеща е лявата ръка.

Научно доказано е, че при левичарите мозъкът е устроен по различен начин. При хората, при които водеща е лявата ръка, по-силно развити са онези зони от мозъка, които са отговорни например за говора и шофирането. Именно поради това професията на пилот от Формула 1 е идеална за тях. Те говорят и шофират едновременно без никакви проблеми, твърдят изследователи.

В същото време в списание Neuropsychology е публикувано изследване, което доказва, че левичарите действат по-организирано и ефективно, когато им се налага да вършат няколко неща едновременно.



Според учени от Австралийския национален университет още в пренаталното развитие на плода се определя дали човек ще се роди като левичар или десничар. Разликите произтичат именно от начина, по който са изградени структурите в мозъка и как те са разпределени между отделените функции, които той изпълнява. Специфика при хората с водеща лява ръка е, че при тях активни са и двете полукълба на мозъка в процеса на говорене, докато тези с водеща използват само лявото.

Според популярна хипотеза това се дължи на факта, че мозъкът на левичарите действа по-бързо и в същото време по-единно. Различни изследвания доказават, че левичарите действат по-бързо, когато пред тях е поставена задача, разрешаването на която изисква едновременни действия на двете полукълба на мозъка.

Когато потърсим разлики между левичари и десничари извън функциите на мозъка, може да кажем, че хората с водеща лява ръка с лекота усвояват различни спортове, справят се добре с игрите и дейностите, изискващи скоростни реакции.

В същото време, при левичарите склонността към душевен мир и хармония също е на по-високо ниво, пишат от zdrave.bg