Автор
Woman.bg

Липсата на достатъчно вода ни прави по-грозни и глупави

Знаете ли, че човешкото тяло е съставено от между 60 и 70% вода.

Тя е от особена важност за функционирането на организма, което се доказва и от факта, че човек може да издържи седмици без храна, но само няколко дни без вода.

Мнозина обаче не приемат достатъчно количество вода и живеят в състояние на дехидратация, което нанася редица вреди върху органите и системите в тялото.

А колко точно вода трябва да пиете? Има различни хипотези относно този въпрос, но повечето медицински лица съветват приетото количество вода да е около 30 милилитра на всеки килограм от теглото. Тоест 50-килограмов човек трябва да изпива около 1,5 литра вода на ден.

Но ако активно спортувате или живеете на място с по-топъл и влажен климат, количество вода трябва да се повиши, тъй като вашият организъм изразходва повече течности.

Малцина са наясно, че на ден губим от два до три литра вода чрез функциите на тялото. За да се компенсира тази загуба и за да не се стигне до дехидратация, не трябва да забравяме да пием вода.

А какви са последиците от дехидратацията, може да видите в следващите редове:

Проблеми с кожата

Един от най-явните признаци за дехидратация е проблемната кожа. Първосигнално човек си мисли, че при липсата на вода кожата ще бъде суха.

Да, това е така, но далеч не е единственият проблем. Причините за акнето и раздразненията по лицето също могат да се търсят в дехидратацията, защото, когато не се приемат достатъчно течности, човек не се поти достатъчно и това води до проблем с изхвърляне на токсините от тялото. Това пък има пряко негативно влияние върху състоянието на кожата.

Надебеляване

Колкото и странно да звучи, човек трудно различава усещането за жажда от това за глад. Затова е вероятно често пъти вие всъщност да изпитвате нужда от вода, а само да си мислите, че сте гладни.

Диетолозите също така разкриват, че понякога усещането за глад е предизвикано от дехидратация. В такива моменти организмът иска храна, просто защото във всеки един хранителен продукт се съдържа известно количество вода и чрез желанието за ядене тялото ви всъщност се опитва да си осигури водата, от която се нуждае.

Затова ако искате да си спестите консумацията на излишна храна и да намалите обиколката на талията си, пийте повече вода.

Водата ще ви помогне да отслабнете и поради факта, че забързва метаболизма, което пък е пряко свързано с по-бързото горене на мазнините.

Проблеми с храносмилателната система

Правилното функциониране на храносмилателната система е пряко свързано с хидратацията. Липсата на достатъчно количество вода затруднява работата на храносмилателния тракт и причинява констипация.

Липса на енергия

Когато тялото е дехидратирано, то се опитва да си набави необходимата му вода, извличайки я от кръвта. Дехидратацията на кръвта от своя страна причинява намаляване на кислорода във всички тъкани на тялото.

Това води до сънливост и усещането за умора. Ако липсата на прием на достатъчно вода се превърне в навик, то спадът на тонуса, предизвикан от нея, ще започне да се усеща все по-рано и по-рано през деня.

По-глупави и по-раздразнителни

Ежедневната дехидратация влияе пагубно върху мозъка. Ако по-продължителен етап от време не приемате достатъчно вода, то това ще се отрази на координацията ви, както и на възможността да възприемате и обработвате информация, разкриват проведени изследвания.

Също така липсата на вода в тялото води и до раздразнителност и напрежение.

Сигурно мнозина са забелязали, че недостатъчното пиене на вода през деня причинява и главоболие. Затова множество лекари съветват, ако изпитвате дискомфорт от подобно естество, да не посягате към обезболяващите за глава, а да изпиете една голяма чаша вода.

Ако до 15 минути след нея главоболието ви не отмине, чак тогава вземете хапче.