Автор
Woman.bg

Липсата на шоколад и кафе разболява от рак

Оказва се, че на пръв поглед безобидни ежедневни навици могат да причинят развитие на рак дори и у напълно здрав човек, разкриват различни проучвания по темата.

За вас представяме основните пет, повтарящи се в ежедневието навика, които могат до доведат до отключване на онкологично заболяване.

Липсата на достатъчно сън


Нередовният сън води до рак, сочи изследване върху мишки, публикувано още преди месеци в списание "Current Biology".

Според проучвания има значително по-висок риск от рак при хора, работещи на смени или като стюардеси. Една от основните причини за това е промяната във вътрешния ритъм на организма и биологичния часовник.

При тестовете биологичният часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата, се забавял с 12 часа всяка седмица. Обикновено те развиват тумори след 50 седмици, но след редовни промени на модела им на сън туморите се появяват осем седмици по-рано, разкриват данните.



Обездвижване

Физическата активност и упражненията могат потенциално да намалят риска от развитие на различни видове рак и други хронични заболявания. Въпреки че няма гаранции, че физически активните хора няма да развият от онкологичо заболяване, спортът би могъл да допринесе за поддържането на по-добро здравословно състояние.

Заседяването, като например седенето или лежането за продължителни периоди от време, може драстично да увеличи риска от рак, особено рак на дебелото черво и ендометриума, разкриват от американската здравна организация. За да предотвратите този мрачен сценарий обаче, не е достатъчно само да тренирате. Ако работите в офис, седнали пред компютъра, трябва да прекъсвате часовете на застояване, като през час-два ставате да се разтъпчете за няколко минути.

За физически активните хора има 25% по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с неактивните, сочи скорошно проучване на американски медици.

Физическата активност също така понижава риска от редица други състояния като диабет, хипертония и затлъстяване, пише в доклада.



Преготвянето на храната

Здравословното хранене може да предотврати редица хронични заболявания. Но е важен не само изборът какви продукти да сложим на трапезата си, а и начинът, по който приготвяме самата храна.

Когато месото се готви на висока температура посредством пържене в тиган или директният контакт на месото с огъня водят до образуването на канцерогенни химикали, разкриват от СЗО.



Преработени меса. Ами червените?

Преработените меса – това са тези, преминали през осоляване, сушене, опушване или други процеси за подобряване на вкуса или пък за консервиране, предизвикват колоректален рак, разкриват от СЗО.

"Има достатъчно индикации, че колбасите и други преработени меса могат да са причина за онкологично заболяване", заяви преди време д-р Курт Щрайф. Думите му се потвърждават и от факта, че преработените меса са класифицирани като канцерогенни и са поставени в същата група, в която попадат и тютюнопушенето и азбестът.

Червеното месо, каквтото е това от говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе, е "вероятно канцерогенно" за човека въз основа на "ограничен брой индикации". Като има данни, че консумацията му може да увеличи риска от рак на дебелото черво, панкреаса и простатата.



Липсата на шоколад и кафе

Оказва се, че превенцията срещу рака е свързана не само с избягването на храни като червено месо и преработени месни изделия, но и с необходимостта от консумация на определени продукти. Сред полезните храни са боровинките, броколите и доматите, но списъкът не свършва дотук.

Черният шоколад и кафето също борят раковите клетки, спирайки кръвоснабдяването им и освен това пречат на туморите в микроскопичната им фаза да растат и да се разпространяват.

Това е поредното доказателство, че развитието на рак е свързано с диетата на човек.