Според един стар анекдот мозъкът е "орган, с който си мислим, че мислим". Е, невинаги обаче използваме ума си в пълния му капацитет. И факторите за това съвсем не са малко. Затова ще изброим само няколко от тях, като ги съчетаем с някои предпоставки за хронична умора и дори апатия.

Недоспиване

По данни на Световната здравна организация през последния век хората спят с 20% по–малко. А липсата на сън ни прави разсеяни и забавя двигателните ни реакции. При това хроничното недоспиване убива мозъчните клетки. Съвсем отделен е фактът, че няма как да сме работоспособни, когато сме недоспали

Липсата на закуска

Онова, че закуската е най-важното ядене за деня, съвсем не е лъжа. Пропускането на утринния прием на храна доказано влияе негативно на работоспособността и тонуса на човек през целия ден. Липсата на закуска понижава нивото на захарта в кръвта и така затруднява постъпването на хранителни вещества към мозъка. Това е и причината без закуска да се чувствате уморени и без енергия.

Много захар

За наистина продуктивната работа на мозъка се препоръчва сладко, особено черен шоколад. Оказва се обаче, че консумирането на прекомерно количество захар затруднява усвояването на протеините и редица хранителни вещества, т.е. влияе по същия начин, както и пониженото ниво на захарта. Затова трябва да търсите баланса - не препоръчваме за закуска например няколко палачинки или понички с много сладко, сметана и захар.

Стрес

Силното психоемоционално напрежение буквално ни парализира, затруднявайки осъзнаването на причинно-следствените връзки, последователността на събитията и лесното манипулиране с информация, която иначе прилежно сме складирали в паметта си. В състояние на стрес се наблюдава и силна нервна възбуда, а тогава лесно губим контрол над състояние, в което често всичко ни се изплъзва от ръцете. С една дума: стресът влошава паметта и понижава интелектуалния ни потенциал.

Антидепресанти и сънотворни

Предполагаме, че за това се досещате сами. Вредят на почти всички органи в дългосрочен план, но най-вече на паметта и цялостния тонус.

Цигари

Съществува мит, че пушенето подобрява концентрацията и дори е успешен антистрес метод. Истината обаче е, че никотинът стеснява кръвоносните съдове, което освен че влошава работата на мозъка, повишава дългосрочно риска от развитие на Алцхаймер.

Слънце

Липсата на слънчева светлина намалява познавателните способности на човека. Заради липсата на серотонин също така ставаме по-разсеяни и губим интерес към нещата около нас. Неслучайно диетолози препоръчват да приемате таблетки с витамин D през зимата, когато слънчевата светлина не достига.

Вода

Обезводняването значително влошава работоспособността ни. Препоръчва се да консумирате те поне 1.5-2 литра вода дневно, а през горещите месеци спокойно можете да стигате и до 3.5 литра.

Заливане с информация

Във века на информационната преситеност се оказва, че тези тонове данни всъщност ни вредят, тъй като нашите умствени способности не намаляват с годините - просто се оказваме "задръстени" с информация, на което нашият мозък отговаря със съпротивление. Това, разбира се, съвсем не означава, че трябва да се пестим, но нека си припомним един стар постулат, който често е повтарян от психолозите - умствената умора може да е полезна, но не и преумората.

Четете още: Навиците, които удължават и скъсяват живота ни