Свикнали сме да чуваме, че пониженият тонус, който може да отприщи редица проблеми с настроението и психиката ни, е характерен за студените и мрачни сезони, каквито са зимата и есента. Напук на всеобщото мнение обаче, се оказва, че съществува и друг тип депресия, която е характерна за най-слънчевия, горещ и любим на всички ни сезон – лятото.

Обикновено, когато си представим лято, в съзнанието ни изплуват картини на безгрижие и хамаци, на безкрайни слънчеви часове, прекарани в разходки по плажа и пътешествия из непознати кътчета в компанията на най-любимите ни хора. За съжаление обаче нещата не винаги се подреждат така, както сме ги виждали в представите си. Оказва се, че в последно време едно ново явление нахлува все по-често и хвърля хаос в безметежната територия на Негово величество лятото - и това е т.нар. феномен на лятната депресия.

Важно е да отбележим, че лятната депресия не е клинична диагноза, а по-скоро начин, по който психолозите се обръщат към депресивно състояние с общи симптоми и причини, което изпитваме през това време от годината. Ето и факторите, които могат да отключат това състояние според експертите по въпроса:

Разминаване между очакване и реалност

Никой не е застрахован от малшанса да се размине с големите си очаквания. Разочарованието може да се усили още повече, когато навсякъде из социалните мрежи прелива от снимки на познати и непознати, наслаждаващи се на приказни летни пейзажи и спиращи дъха културни и природни забележителности, докато в същото време тюхкащият се неволен свидетел на чуждо щастие потъва все повече в делнични грижи, задължения и... лятна депресия.

Притеснения от финансов характер

Идването на лятото често пъти е съпровождано от редица притеснения от финансово естество. Как ще изглеждаме на плажа? Какъв бански ще ни отива най-много? Изобщо ще имаме ли, аджеба, средства да си позволим почивка сред крясъка на гларуси и чайки, наслаждавайки се на поредната блажена глътка летен коктейл?

Планирането на почивката

Една от най-главните причини за проявата на лятна депресия, съпътстваща в случая най-вече родителите, е целият процес на планиране и измисляне на програма за лятната ваканция на децата. Какво ще правят? Къде ще ги заведат на почивка? Кой ще ги пази, докато те са на работа. Кой ще го гледа, докато аз съм на работа? И тук финансовият момент допълнително увеличава тревогата у родителите. Ще имам ли пари да го запиша на спорт или пиано? Ще разполагам ли с достатъчно спестени пари, за да предоставя на децата си нужното забавление?

Външният вид

Лятото е времето, в което дължината на ръкави и поли става все по-малка, смело оставяйки на показ бедра и рамене. Не винаги обаче сме доволни от визията си и съответно – не дотам готови да покажем деколте или крак. Депресията у вас се засилва още повече от гледката на мъже и жени по бански с перфектни тела. Започват да се зараждат негативни емоции, които осъзнато или не, насочвате към себе си и тялото си.

Истината е, че избавяне от този кръговрат на негативни емоции има...

Не се ръководете от шаблоните и образците за перфектен живот, който ви се натрапва в социалните мрежи. Вие имате свой модел, който да следвате, различен и индивидуален. Обичайте себе си такива, каквито сте. Радвайте се на мига и на слънцето, на усмихнатите лица, които през лятото срещате по-често по улицата, на летните нощи, изпълнени с уханието на липи и песента на щурчетата.

Четете още: 7 признака, че сте в депресия и дори не подозирате