Автор
Woman.bg

Лятото идва, вирусът сякаш си отива, но Пост-Covid синдромът остава

Вече не е новина за никого, че значителна част от хората изпитват продължителни и омаломощаващи симптоми след прекарана Covid-19 инфекция. Националният институт за върхови постижения в здравеопазването (NICE) класифицира тези персистиращи симптоми като Пост-Covid синдром. Въпреки че продължава да има значителна обществена загриженост и изследвания, съсредоточени около острата фаза и протичане на COVID-19, нараства общественият и академичен интерес към хроничните последици от болестта.

Към момента няма ясно установена взаимовръзка между тежестта на прекарване на вируса и тежестта на пост-Covid усложненията. Съществува вероятност дори при асимптоматично прекарване на болестта, пациентът да получи тежки усложнения седмици, дори месеци, след като е оздравял.

Честите прояви включват екстремна физическа умора и изтощение, затруднено мислене и концентрация (т. нар. мозъчна мъгла), мигренозно главоболие, неповлияващо се от медикаменти, невъзможност за идентифициране на вкус и мирис, замайване при стоене или ходене, дискомфорт и болка в гърдите, сърцебиене, задух, хронична кашлица, силна болка в мускулите и ставите, периодична треска, тъга, силна тревожност и депресия. Повечето от тези симптоми се влошават с физическо или психическо натоварване.

Прочетете ТУК как лекарите в България се справят с пост-COVID синдрома!

Смята се, че вирусните заболявания са една от основните причини за миалгичен енцефаломиелит, известен още като синдром на хроничната умора. В тази връзка, случаите на хронична умора в резултат на остри респираторни заболявания далеч не са без аналог, но мащабът, в който те се проявяват сега е безпрецедентен. За някои пациенти мозъчната мъгла никога не се вдига. Обезпокояващи са и изследванията, проведени от научни изследователи от университета John Hopkins, които заключават, че юноши и млади хора, прекарали Covid-19, също могат да проявят симптоми на миалгичен енцефаломиелит.

Синдромът на хроничната умора е дългосрочно и сложно състояние, характеризиращо се с най-малко шест месеца умора и изтощение и водещо до значително намаляване на професионалния, личния, социалния и образователния статус. В не малка част от случаите диагностицираните хора се принуждават да се възстановяват в домашни условия и дори на легло. Освен че това състояние води след себе си икономически разходи в големи размери, взаимовръзката между хроничната умора и усещането за тъга, депресия и безпомощност е смущаваща.

Възстановяване и профилактика при Пост-Covid синдром:

Всички хора, независимо дали са прекарали Covid-19 или не трябва да имат достъп до информация и познание за последиците от болестта с цел да се предпазят от тях и да бъдат по-внимателни към себе си и здравето си.

Съществуват проучвания, които разкриват ролята на течния органичен германий (GE-132) и гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum – позната още като гъбата на безсмъртието) за спомагане възстановяването при синдром на хроничната умора.

Ефектите на течния органичен германий върху имунната система са добре познати, но той има и други значителни предимства, като благоприятстване на физическото представяне, намаляване чувството на отпадналост и умора, подобряване на депресивните състояния и състоянията на свръх тревожност, както и цялостно укрепване на здравния статус и подобряване качеството на живот.

Редица проучвания установяват статистически значимо намаляване чувството на умора, депресия и тревожност в комбинация с подобрено качество на живот и общо физическо благосъстояние на организма при пациенти със синдром на хроничната умора (CFS). Гъба Рейши спомага за облекчаване чувството за изтощение чрез въздействие върху функционалните системи, включително мускулната, сърдечно-съдовата, хормоналната и имунната система, благодарение на биоактивните съставки – полизахариди, пептиди, нуклеозиди, фенолни съединения и тритерпеноиди.

Още през 1967 г. японският учен Кацухико Асаи е успял да синтезира от гъбата Рейши течен германий, който пренася кислородните атоми до клетките. Една молекула GE-132 има способността да пренася три кислородни атома до клетките и тъканите на организма. Кислородната консумация е от ключово значение – колкото повече кислород се вкарва в клетките, толкова по-бързо те се възстановяват от всякакъв тип поражения и следвъзпалителни процеси. Течният органичен германий подобрява усвояемостта на кислорода, помага при състояния, свързани с недостиг на кислород и хипоксия и действа по независим от хемоглобина механизъм.

В допълнение към това, има установена връзка между снабдяването с кислород и мускулната умора, като хроничната умора често се свързва с намалена доставка на кислород.

HAYDE е единственият продукт на пазара, който съдържа органичен течен германий, извлечен от Гъба Рейши. Продуктът съдържа и екстракт от спороносната част на гъбата Рейши, която е най-богата на полизахариди и тритерпени – вещества с мощен имуностимулиращ ефект. Течната форма на прием на винаги е по-добра от таблетната, тъй като много по-бързо се разтваря в организма и достига до местата, за които е предназначена.

Купи Hayde в близката аптека или онлайн с 15% отстъпка в Ремедиум – ТУК!

HAYDE e подходящ както през острата фаза на протичане на Covid-19, така и за профилактика и възстановяване при Пост-Covid синдром. HAYDE подобрява или бързо възстановява кислородното насищане, намалява оксидативния стрес, профилактира психосоматични симптоми като мозъчна мъгла и потиснатост, има енергизиращ ефект и спомага ефективното преработване на хранителната енергия в жизнена.

В заключение, инфекцията от Covid-19 се различава от познатите ни грипни вирусни инфекции и банални настинки, следователно достъпът до информация и познание относно методите за профилактиране и превенция в Пост-Covid период са от ключово значение за поддържане здравето и общото благосъстояние, както на нас самите, така и на хората около нас.

HAYDE e подходящ както през острата фаза на протичане на Covid-19, така и за профилактика и възстановяване при Пост-Covid синдром. HAYDE подобрява или бързо възстановява кислородното насищане, намалява оксидативния стрес, профилактира психосоматични симптоми като мозъчна мъгла и потиснатост, има енергизиращ ефект и спомага ефективното преработване на хранителната енергия в жизнена.

В заключение, инфекцията от Covid-19 се различава от познатите ни грипни вирусни инфекции и банални настинки, следователно достъпът до информация и познание относно методите за профилактиране и превенция в Пост-Covid период са от ключово значение за поддържане здравето и общото благосъстояние, както на нас самите, така и на хората около нас.

Прочетете ТУК защо лекарите от COVID отделенията препоръчват Hayde!

Референции:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7928695/
https://www.newindianexpress.com/cities/kochi/2021/jun/08/post-covid-trouble-on-the-rise-2312988.html
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20499361211009385
https://www.pharmaceutical-technology.com/features/long-covid-chronig-fatigue/
https://www.healthaffairs.org/do/10.1377/hblog20210514.425704/full/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2292451/
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00179-6/fulltext
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2666-7762%2821%2900099-5
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects.html
https://www.mdpi.com/2076-3425/11/4/454
https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/covid-19-story-tip-case-study-suggests-young-people-susceptible-to-chronic-fatigue-syndrome-after-covid-19
https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360510
https://www.aaspjournal.org/abstract.php?article_id=5940
http://docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/javaa/2012/4040-4044.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857210/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22203880/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10545311/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11880691/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584359/


(в материала има продуктово позициониране)