Автор
Woman.bg

Любовта на французите им дарява здраве и дълголетие

Неслучайно Франция е страната на любовта и на виното. Любовта на французите към хубавата кухня и хубавите жени е пословична. И ако мъжката любов (а защо не и на жената) преминава през стомаха, то Франция е може би е мястото, на което си дават среща любовта, гурме културата и перфектният външен вид.

Отдавна е известно, че французите са едни от най-здравите хора, а Франция е една от страните с най-много дълголетници. Имайки предвид начина им на живот, това буди много въпроси, съмнения и противоречия у изследователите. „Френският парадокс” е термин, използван от английски диетолози за означаване на очевидно противоречие между традицията на френската кухня и здравето на французите. Терминът е въведен за първи път през 1992 г. от Серж Рено, професор в университета в Бордо .


Оказва се, че процентът инфаркти при французите е много по-нисък от този при американците, например: във Франция, на 100 000 души население на средна възраст, се падат по 145 инфаркта, годишно, а в САЩ – 315 инфаркта. Нещо повече – в Средиземноморска Франция, където храната е с доста високо съдържание на мазнини (гъши дроб, патешко), вино и алкохолни напитки, общото здраве е доста добро. Миокардът е само при 80 от 100 000 души годишно, или 4 пъти по-малко, отколкото в САЩ. Освен това, продължителността на живота там е много по-висока (поне с около 10 години повече).


Битуват няколко актуални хипотези, разбулващи тайната за здравето на французите. Една от тях е, че маслините и по-специално зехтинът, които са богати на o-дифеноли, олеоперин, тирозол, хидрокситирозол и други вещества имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и предпазват от появата на атеросклеротични плаки. Факт е, че френската кухня е богата на зехтин и маслини, маслинови пасти, но това е специфична особеност и на други кухни, чиито представители съвсем не се славят с добро здраве.


Друга хипотеза потвърждава, че употребата на патешко месо, богато на холестерол, но благоприятстващо синтеза на „добрия” холестерол в организма, може да предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Съществуват мнения, че именно от месото на гъските и патиците се изобретява лекарство срещу висок холестерол, но това все още не е доказано. Патешкото месо е част от френското меню и почти няма ресторант във Франция, който да не предлага някакво ястие с него.
Според други френският парадокс се дължи на консумацията на риба, по-специално на мазни риби. Те са богати на полиненаситени мазнини, които обикновено са много благоприятни за здравето. Някои риби, като пъстървата например, имат изключително благоприятно влияние върху здравето и за разлика от други места, където се консумират по-рядко, там консумацията им е ежедневна. Това съвпада с традициите в японската кухня. Неслучайно и там се говори за дълголетие.


Една от най-разискваните и богати на доказателства хипотеза е, че причината, както за дълголетието, така и за ниската сърдечно-съдова заболеваемост при французите, е консумацията на червено вино. Разумната консумация на червено вино (една до две чаши на ден) е едно от най-логичните обяснения за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

Съществуват доказателства, че ресвератролът, един от многото полифеноли в червеното вино, наред с високите антиоксидантни свойства на червеното грозде, са особено силна защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Тази хипотеза е доказана от екип на INRA (Национален Институт по агронимически изследвания) през януари 2010 г. В действителност, кривата показва, че консумацията на червено вино съвпада с намаляването на сърдечно-съдовите заболявания. Факт е, че червеното грозде е богато на проантоцианидини, които са много силни антиоксиданти и възпрепятстват стареенето на клетките. Освен това, те заздравяват кръвоносните съдове и предпазват капилярите от увреждания, причинени от свободните радикали.

Ето защо екстрактът от Гроздово семе подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви. Има противоалергични и противовъзпалителни свойства и е добър имуностимулатор. Проантоцианидите заздравяват стените на вените, като ги предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри (варици).


Уникална комбинация между висококачествени екстракти от Гроздово семе и Гинко билова се съдържа в продукта GinkgoVin. Екстрактът от Гинко Билоба е с най-голяма чистота на българския пазар. В една опаковка GinkgoVin се съдържат 60 таблети, които са достатъчни за двумесечен прием.
Която и да е причината за здравето на французите, можем да вземем пример от доброто им настроение и от начина, по който се наслаждават на живота, любовта и хубавото вино!