Неведнъж сме казвали колко важен за здравето и красотата е сънят. А поредното доказателство за това идва от изследване, направено от Медицинския факултет на Университета в Западна Вирджиния, САЩ.

Експерти от института са установили, че липсата на достатъчно сън води до два пъти по-голям риск от развитие на сърдечни болести, включително получаване на инфаркт и сърдечни пристъпи.

Изненадващата новина е, че и прекалено дългото спане има почти същия негативен ефект – увеличава възможността от сърдечни проблеми с 1,5 пъти.

Специалистите поясняват, че магическото число е 7 – толкова часове сън в денонощието са идеални за здравето на зрелия човек.

По-малко спане или редовната почивка от 9 часа и повече на денонощие крие опасност за сърцето.

В смятането на оптималните часове сън е включена и следобедната дрямка, ако има такава.

Според учените хората на възраст от 60 години и повече са най-застрашени от сърдечни проблеми, тъй като често спят по 5 и по-малко часа в денонощие. При тях опасността нараства с 3 пъти повече в сравнение с онези, които спят по 7 часа.

В изследването са използвани данни на около 30 000 пълнолетни доброволци, участвали в мащабно здравно изследване през 2005 г. в САЩ.