Автор
Ева Григорова

Магията на Чи гонг - древна медитативна практика, която ще ви помогне да преоткриете себе си

Без съмнение осъзнатостта и медитацията са чудесен път към пълноценен живот с по-малко стрес. А чували ли сте за Чи гонг - древна медитативна практика, която съществува от хиляди години насам.

Тя се практикува в Китай и включва медитация, контролирано дишане и движения. Чи означава “енергия”, а “гонг” “практика”. За разлика от традиционната медитация, в която човек стои застинал, Чи гонг включва разтягане и някои движение е пози, близки до Тай Чи. Древната практика често се използва за подобряване на здравословното състояние заедно с други китайски открития, като акупунктурата например.

Чи Гонг детоксикира организма, както ментално, така и физически, успява да направи ума фокусиран и ясен.



Можете да практикувате Чи Конг както в група, така и самостоятелно, дори и у дома. Препоръчително за практиката е да носите свободни дрехи и да се чувствате удобно. Можете да практикувате и на закрито, и на открито, но специалистите препоръчват свежия въздух, особено рано сутрин.

Като цяло Чи Конг е безопасен за практикуване, пази ставите и именно това е причината голяма част от възрастното население в Китай да го практикува. Затова не се притеснявайте, ако получите леко главоболие или гадене първия път, в който започнете. Ще бъде необходимо малко време на енергията в тялото ви, за да се задвижи.



За да видите резултати, е достатъчно да практикувате от 5 до 10 минути на ден. А ползите са безброй: разтягане на цялото тяло, намаляване на стреса, подобряване на плътността на костите, спад в кръвното налягане, положително влияние върху имунната система.


Бихте ли опитали?