По-малко от два месеца, след като роди дъщеря, Мариана Попова се показа в топ форма в софийското метро. Актрисата слезе по ескалатора и танцува шеметно на високи токчета с професионални балерини по повод Световния месец за превенция на рака на простатата. Тя бе в компанията на таткото на второто си дете Веселин Плачков, който също участва в проявата, организирана от фармацевтична компания. Хитовата изпълнителка изпя популярна песен и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве.

Мариана и Веселин напомниха, че ракът на простата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете. Той няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често се открива при профилактичен преглед, затова превенцията е от изключителна важност. Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Честотата на рака на простата ескалира драстично с увеличаване на възрастта. За целта всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта. 2545 нови случаи са диагностицирани в България през 2015 година. Кампанията за превенция на рака на простатата се организира за втора поредна година с подкрепата на Астелас България.

Четете още: Защо само щастливите необвързани намират любовта