Мъжете, които пушат марихуана, имат значително по-висок брой сперматозоиди в сравнение с тези, които не употребяват, сочи ново изследване проведено от университета в Харвард.

Учените достигат до изводите, след като изследват 662 мъже в периода от 2000 до 2017 година. Участниците в теста са посетили клиника за безплодие.

Там специалисти изследвали качеството на тяхната сперма, а участниците трябвало да попълнят въпросници. В тях трябвало да заявят дали са употребявали марихуана. Хората, използвали канабис, се оказали с по-жизнена сперма, която имала по-добри показатели.

365-е мъже, които разкриват, че са пушили трева в миналото, имали "значително по-висока концентрация на сперматозоиди". Или по-точно 63 милиона сперматозоиди на милилитър семенна течност. В сравнение с 297-е господа, които никога не употребявали канабис имат средно 45 милиона на милилитър.

Значителна разлики в броя на сперматозоидите между настоящите и бившите пушачи на марихуана не е намерена.

Проучването установява също, че сред мъжете, които някога са пушили трева, "онези, които пушат по-често, имат нива на тестостерон средно с осем нанограма на децилитър по-високи от тези, които го използват по-рядко". Според учените точно на това може да се дължи направеното от тях откритие и молят хората да не правят пряка връзка между употребата на канабис и по-добрите репродуктивни възможности.

"Просто е. Мъжете с по-високи нива на този хормон обикновено са с по-добро качество на спермата. Едновременно с това тестостеронът ги тласка към рискови поведения, каквото е пушенето на канабис", разкрива автора на изследването Хорхе Чаваро.

Той подчертава, че използването на марихуана по никакъв начин не гарантира увеличаване на шансовете за бебе.

Хорхе Чаваро прави и друго важно уточнение. Изследването е проведено в Масачузетс в период, когато употребата на трева все още не е била легализирана. Поради това е възможно мнозина мъже, които всъщност са употребявали марихуана, да са излъгали, че не са, притеснявайки се от впечатлението, което ще направят, или от възможните последствия, които може да има за тях от юридическа гледна точка.

"Може да са се притеснявали и дали такова признание няма да ги дискредитира и евентуално да им струва последвали медицински грижи и услуги", допълва Чаваро.