Автор
Woman.bg

Медицинско чудо: Млада българка роди здраво бебе след 30 химиотерапии

Уникален медицински случай не само за нашите ширини, но и за света вдъхна надежда на хиляди – млада българка роди здраво бебе след 30 химиотерапии.

Нейното име е Анелия Димитрова и през 2005 година тя е диагностицирана с тежкото онкологично заболяване - ходжкинов лимфон.

"Бях на около 20 години, тъкмо бях завършила. Започна с кашлица, умора, температура, които могат да са симптоми на много неща, но след направен скенер се установи, че е лимфом", разказва Анелия Димитрова пред Нова телевизия.

Започва продължително лечение. Още тогава Анелия е сигурна – битката е не само за нейния живот, но и за детето, което мечтае да прегърне един ден.

Следват 5 години на лечение с химиотерапия, лъчетерапия и трансплантация на стволови клетки.

За щастие от 2010 г. Анелия е в ремисия. Но младата дама все още е далеч от сбъдването на мечтата си да стане майка, защото болестта и химиотерапията имат своето отражение.

"Такова заболяване е с много тежки рискове като прогноза и за забременяване", обяснява националният консултант по акушерство и гинекогогия проф. Асен Николов.

Анелия обаче не се отказва и решава да започне опити за бебе. Следват шест години опити за забременяване, но уви Димитрова така и не успява да стане майка.

Така през 2016 препоръчват на Анелия донорска яйцеклетка. Тогава помага Фондация "Майки за донорство". Намерили донор и събрали пари за процедурата.
"Повечето момичета са минали през страшно много процедури и понякога се отчайват. Анелия никога не е била невярваща, даже имаше много големи катаклизми по време на бременността й и когато никой друг не вярваше – само тя вярваше", разказва Виктория Георгиева от Фондация "Майки за донорството".

Чудото се случва и Анелия забременява, но макар бебето да се развива добре, нейните показатели рязко се влошават. Появяват се опасения, че болестта се е завърнала. След консултация с всички специалисти в България – се приема диагнозата анемия. Следват 5 кръвопреливания.

"Много голям успех на всички медицински екипи и възможности на българската медицина. Резултатът е здраво прекрасно момиченце”, обяснява проф. Асен Николов.

И така преди броени дни на бял свят се появява малката Карина – красиво бебе, тежи 3 килограма и 100 грама.

"Едно малко ангелче, което е много сладко, прекрасно. Няма думи, с които да се опише това нещо", категорична е Анелия Димитрова.
Според лекарите Анелия и дъщеричката й са добре, затова се очаква двете да се приберат у дома до дни.