Повод да си припомним за изумителните качества на най-сладкия лек – меда, е днешният празник на Свети Харалампий – покровителят на пчеларите.

По традиция празникът на Свети Харалампий се чества на 10 февруари. Тази година обаче той се пада в събота и съвпада със задушница. За да не бъдат в един и същи ден Светият Синод на Българската православна църква взе решение празникът да се чества в петък – 9 февруари.

Св. Харалампий е лечител и господар над всички болести. Според древния български обичай на този ден стопанките стават в ранни зори и изпичат специален обреден хляб и три кравайчета, намазани с мед. Взимат паничка мед и заедно с хляба и кравайчетата ги отнасят в черквата, където свещеникът ги освещава.

От този мед запазват за цяр през цялата годината. С него лекуват обриви, шарка, рани по тялото, намазват челата на децата, за да не се разболяват, а от хляба раздават на обитателите от съседските къщи. Едно от приготвените специално за празника кравайчета хвърлят на покрива на къщата „за чумата”, за да я омилостивят и прогонят надалеч. Другото дават на децата , а третото – на животните вкъщи.

И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В деня преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ. На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година.

Лекарството на древните

Целебната сила на меда е известна още от древността. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Древните египтяни прибягвали често към него както заради хранителните му качества, така и заради безценните му лечебни свойства. Не е тайна, че медът бил използван дори и при балсамирането на мъртвите.

Най-мощният естествен антибиотик

Днес медът е известен като най-мощният естествен антибиотик. Той не дразни стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система. Богат е на много микроелементи, витамини от групите А, В, С, К, Е, , ензими и лесно усвоими въглехидрати. Употребата му помага при изтощение, след преумора и тежко боледуване, а при децата учените са доказали и стимулиращият му ефект върху растежа. Вълшебно е действието на чаша билков чай с резен лимон и лъжичка мед при простуда. Повишава имунните сили на организма, подобрява паметта.

Видове мед и различните им лечебни свойства

Интересното, което трябва да знаем още за меда е, че той има различен лечебен ефект според различните растения, от които е събран. Липовият мед например е подходящ при кашлица. Акацевият подобрява функцията на жлъчката. Ментовият има кръвоспиращо действие. Слънчогледоваият действа успокоително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики. Лавандуловият е известен с противомикробното, спазмолитично и успокояващо действие. Същото има и медът от конски кестен. Той освен това укрепва капилярните съдове и помага при бъбречни и стомашно-чревни заболявания. Медът от магарешки бодил пък се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия.

Няколко лесни домашни теста, чрез които да разпознаем истинския натурален мед от фалшивия

- Не купувайте мед, в който са се образували два слоя – плътен на дъното и по-течен в горната част на буркана. Това очевидно не е истински мед.
- Разтрийте малко топче мед между пръстите си – ако лепне, в него има захар или изкуствен подсладител.
- Сипете няколко капки мед върху попивателна хартия (салфетка) и наблюдавайте ефекта. Ако медът попива в салфетката, значи не е чист. Друга модификация на този тест се прави с бяла памучна кърпа, която просто трябва да нацапате с мед и след това да изплакнете. Ако медът е чист, няма да остави никакво петно.
- Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.
- Сложете в чаша или паничка студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинския мед се разтваря бавно и трудно, а нечистият ще се разтвори видимо по-лесно.
- Намажете залък хляб с малко мед. За няколко минути истинският мед ще втвърди хляба, докато изкуственият или фалшив мед ще го размекнат поради наличието на вода.
- Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира и не се пени поради липсата на вода в него, докато фалшивият мед образува мехури и трудно карамелизира.

И на финал един съвет:

За да запази медът оптимално полезните си лечебни качества, е важно преди разтварянето му в топла течност (чай, мляко или кафе) той да се разтопи на много слаба температура, не по-гореща от 37 градуса.