За много жени климактериумът е погрешно възприеман като едва ли не трагедия и край на женствеността и младостта. Истината обаче е друга. Става дума за един красив и съвсем естествен период от живота на всяка жена. Период, в който тя вече е изпълнила своята най-важна мисия – да роди и отгледа дете. Период, в който е добила известна мъдрост и следва със спокойствие да приеме любовта и щастието в живота си. Защото менопаузата е едно ново начало.

Това, което малко от нас обаче знаят, е, че подготовката на организма за тази хармонична трансформация започва много по-отрано.

Кога настъпва менопаузата?

Обикновено този период настъпва около 45 и 50-годишна възраст. Според тенденциите през последните години обаче започва все по-често да се наблюдава спад на тази възрастова граница, като не са малко случаите на настъпил климактериум в периода между 35 и 40-годишна възраст.

На какво може да се дължи преждевременното настъпване на менопаузата?

Неправилното хранене

Учените са категорични, че неправилното хранене и консумацията на полуфабрикати и продукти с високо съдържание на консерванти и други химикали, приемани през годините, предшестващи менопаузата, допринасят до голяма степен за проблема.

Т.напр. доскоро се смяташе, че основна причина за появата на ранната менопауза е недостигът на естроген, но последните изследвания показват, че нарушението на яйчниковата функция е свързано по-често с дефицита на другия основен женски хормон – прогестерон. Ето защо при съмнение за хормонален дисбаланс специалистите предупреждават да се избягва приема на всякакви естрогенови препарати, дори и на растителна основа (например естракт от соя). Естрогенът обаче се крие и на места, за които често не подозираме - в млечните и месни храни, тъй като храната на промишлено отглежданите животни често се обогатява с този хормон за бърз растеж и добив на повече мляко. Петролните продукти в козметиката и почистващите препарати също имат естрогенна активност.

Строгите диети

Учените са категорични, че крайностите при храненето сериозно могат да дестабилизират хормоналния баланс в организма на жената и така да провокират първите симптоми на менопауза. Те предупреждават, че подлагането на строги диети вреди на репродуктивното здраве и може да доведе до ранна менопауза. Твърде слабите жени често имат недостиг на естрогени, тъй като тези хормони се складират в подкожната мастна тъкан. Затлъстяването пък е рисков фактор за развитие на синдрома на поликистозните яйчници – една от основните причини за навлизането в ранна менопауза. Подлагането на строга диета обаче не е решение на проблема, тъй като от недостига на хранителни вещества се нарушава първо яйчниковата функция.

Нездравословният начин на живот

Към нездравословният начин на живот се причислява вредните навици, каквито са пушенето и алкохолът. Замърсената околна среда, липсата на движение, недостатъчният сън, стресът – всичко това също нарушава хормоналния баланс и води до преждевременен климакс.

Никотинът


Доказано е, че ранен климакс се регистрира при повече от 30% от жените, които изпушват над 30 цигари на ден в продължение минимум на 4-5 години. Тези данни за първи път са представени от канадски учени и след това нееднократно са потвърждавани от други изследвания. Френски изследователи твърдят, че над 15% от всички случаи на ранна менопауза са свързани с постоянното вдишване на тютюневия дим.

Генетична предразположеност

Според експертното мнение можем да прогнозиране кога ще навлезем в климакса, ако знаем възрастта, на която това се е случило с нашата майка. Ако менопаузата при нея е настъпила твърде рано, има голяма вероятност същото да очаква и нас. Обратното обаче не е гаранция, че ще запазим нормалния си менструален цикъл до късна възраст, тъй като дейността на яйчниците, както видяхме по-горе, се влияе и от много други фактори.

Какви са симптомите на менопаузата?

През този период започва съвсем естествено намаляване на нивото на естрогените в организма, което води до нарушаване здравината на костната система. Ето ги обаче и първите симптоми на менопаузата:

•Намаляване и напълно спиране на менструацията

•Топли вълни

•Високо кръвно налягане

•Главоболие

•Безсъние

•Промяна в настроенията

•Напрежение и безпокойство

•Намалено либидо

•Промяна в гласа

•Поради нарушението на мастната обмяна много жени в тази възраст натрупват и излишни килограми.

Четете още: 10 причини месечният ви цикъл да закъснява