Автор
Ева Григорова

Мермерски разкри менюто, с което е преборил ковид

Проф. Мермерски е един от най-известните експерти по здравословно хранене и природолечение в България.

Преди месеци той преборил ковид с помощта на богато на витамини меню, подробности от което разкри пред в. “Марица”.



Спроед професора в основите на здравето е правилното хранене, което засилва особено значението си в условия на пандемия. За предпазване от вируси, през есенно-зимния сезон, той препоръчва консумацията на поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци дневно.

Мермерски съветва и избягването на прекомерната употреба на месо, особено на кренвирши, пастети, салами и други колбаси, които съдържат консерванти, оцветители и овкусители. Специалистът, който е на 88 години, поддържа виталитета си с помощта на умерена вегетарианска диета.



Освен богатото меню на плодове и зеленчуци, по време на боледуването си от ковид, Мермерски е заложил и на специално създаден от него природен продукт, зо който твърди, че унищожава вируси и бактерии. В него се съдържат джинджифил, прополисова тинктура, пчелен прашец, куркума, канела, какао.

При бронхит или пневмония експертът препоръчва настърган кромид лук и пчелен мед в равни дози като доказано ефикасно природно средство за отхрачване и за изхвърляне на секретите от белите дробове. Същият ефект може да се постигне с дъвчене на късче прополис, джинджифил или чесън, потопени в пчелен мед.

За влизане във форма след боледуване действа добре чаша топла вода със сок от два лимона и лъжица мед сутрин на гладно, както и по супена лъжица от еликсира, съдържащ пчелен мед, орехи, настърган джинджифил и чесън.

Идеална ковид закуска според проф. Мермерски е комбинация от филийки пълнозърнест хляб и ядки с розов домат, овкусен със зехтин, или сварено яйце с каша от овесени ядки плюс сушени плодове.

Полезно е да се хапва настърган морков с лимонов сок и зехтин, както и микс от червено цвекло и морков. Пилешката супа също е чудесен вариант, а за вечеря - литър прясно мляко с лъжица мед и прясно разбито яйце - смес, която действа благотворно не само възстановяване след ковид, но и премахва киселини в стомаха.

За засилване на имунитета Мермерски препоръчва:

- чаша прясно мляко със сок от глава чесън

- честата консумация на ябълки

- честият прием на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути

За повишаване на тонуса той препоръчва своя "eликcиp нa млaдocттa", идеално средство и срещу xpoничнaтa yмopa - 400 гpама cмлян чecън и сокът на 4 лимoнa се поставят в буркан, след което по лъжица от сместа се пие, разтворена в чаша вода.След месец употреба на еликсира щe yceтитe силен прилив на енергия и жизнeни cили, а след три ще се чувствате подмладен минимум с десет години, уверява спецът по природолечение.