Автор
Woman.bg

Множествена склероза - диагнозата, която не е смъртна присъда!

Наричат я болестта с многото лица. Каква точно е причината на това заболяване, все още не е известно. Предполага се, че е комплекс от фактори, включващ генетично предразположение, външни въздействия и автоимунни процеси. Не съществува и медикамент, който да лекува множествена склероза, но, за щастие, са разработени редица лекарства, които могат да повлияват на симптомите на заболяването или да променят тежестта и честотата на отделните пристъпи.

Умора, дори след 8-часов и пълноценен сън, влошено зрение, равновесие, изтръпване на крайниците, болки, мускулни спазми и крампи, дезориентация, чести промени в настроението. Такива са основните симптоми на Множествената склероза (МС), които обикновено продължават едно денонощие и докато пациентът се чуди дали да отиде на лекар, му минава. При следващия пристъп обаче оплакванията се задържат за по-дълго време, болният стига до специалист, а диагностиката се бави. При други пациенти МС се открива съвсем случайно - ако например човек отиде по някакъв повод да се изследва с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), по време на което може да се установяват плаки в мозъка, издаващи коварното заболяване.

Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, като в България по неофициални данни има над 10 000 души, диагностицирани с МС, а всяка година броят им се увеличава приблизително с нови 80 пациенти.

Повод да повдигнем тази болезнена тема, е желанието на кампанията "Множествената склероза не е присъда" да информира обществеността относно постигнатите успехи в борбата с това заболяване и да даде шанс на хората в България, страдащи от него, за един по-добър, пълноценен и достоен живот!

Като част от кампанията "Множествената склероза не е присъда" шест града в страната ще станат домакини на пътуващи консултации от водещи невролози за пациенти с множествена склероза (МС). Целта е болните с МС, които живеят далеч от специализирана помощ, да получат така нужния достъп до консултация и сътовтното адекватно лечение, покриващо се от здравната каса.

Това Woman.bg научи в четвъртък, 19 септември, на пресконференция в Народния театър „Иван Вазов“, организирана от Сдружение "Избери България", съвместно с Българското дружество по неврология и Фондация "Множествена склероза България".

На срещата с медиите присъстваха акад. Иван Миланов - директор на болница „Свети Наум“ в София и председател на Българското дружество по неврология, проф. Ивайло Търнев - началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, д-р Ксения Кметска - началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”, и Здравка Цветарска - председател на Фондация "Множествена склероза България".

От ляво надясно: Екатерина Генова, изпълнителен директор на Сдружение „Избери България“, акад. Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум“ в София и председател на Българското дружество по неврология, д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”, проф. Ивайло Търнев, Началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, Здравка Цветарска, председател на Фондация "Множествена склероза България" .

София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич са градовете, където в рамките на втория етап на кампанията, наречен "Невролозите идват при вас" водещите български невролози ще срещнат и консултират пациенти.

„Множествената склероза е заболяване, което засяга основни млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда. Болните от множествена склероза в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози-специалисти. Днес възможностите на българските невролози са много по-големи в сравнение с преди 10 години, а прогнозите за лечение и пълноценен живот за пациентите са много по-оптимистични.

Целта на кампанията досега бе да информираме пациентите и обществото за новите възможности за терапии на болестта, които са достъпни благодарение на развитието на медицината. И най-ценното: тези новости се прилагат и в България и лечението се поема от Здравната каса. Създадохме профил на кампанията във фейсбук и канал в YouTube, там публикувахме личните истории на пациенти, интервюта с 8 от водещите невролози, които дават насоки на пациентите и полезна информация. Кампанията в социалните мрежи предизвиква не само интерес, но и активност. Което потвърждава, че хората имат нужда от информация за достъпа до лекари и за тенденциите в лечението на МС“, съобщи Екатерина Генова, председател на сдружение „Избери България“ и водещ на събитието.

Според председателя на Фондация „Множествена склероза България“ и самата тя диагностицирана - Здравка Цветарска, най-важното е хората да имат доверие на лекарите. Тя посочи и нуждата от добра комуникация между лекар и пациенти. „Нашата фондация е на разположение на пациентите по всяко време, 24 часа в денонощието аз мога да бъда в услуга на нуждаещите се в профила ни в социалните мрежи. Това, което вярвам, че ще постигне кампанията, е, да даде надежда на хората, които са отхвърлени, напуснати от близките си, дори уволнени от работа заради диагнозата си; ще им помогне да не се затварят в себе си, а да продължат да живеят пълноценно“, коментира тя.

Здравка Цветарска

Акад. Иван Миланов от своя страна отбеляза, че развитието на медицината е дало възможност днес болестта да се диагностицира много по-бързо и точно. „Преди години, дори и такава диагноза да беше поставяна, лечение не съществуваше. И тя наистина беше равносилна на присъда. Сега вече не е така, но е от особена важност диагнозата да се постави колкото се може по-рано. В момента има 14 медикамента, с които лекуват такива пациенти у нас и в целия свят, всички те се заплащат от НЗОК. Вярвам, че до 5 години нещата ще бъдат още по-позитивни“, каза акад. Иван Миланов.

За важността на навременното лечение говори и един от най-търсените специалисти в лечението на МС – д-р Ксения Кметска. Тя сподели, че един от основните проблеми в страната са самолечението и лечението с нетрадиционна медицина, към които много пациенти прибягват. „Важно е хората да разберат, че това е автоимунно заболяване, което не може да се лекува с нетрадиционна медицина. Веднага, след като бъде диагностицирано то, лечението трябва да започне спешно, а не да се чака да се случи нещо по-сериозно“, призова тя.

Проф. Ивайло Търнев допълни, че най-важното е неврологичните симптоми на МС да бъдат разпознати навреме от специалист. Той изброи и някои от тях - слабост, нарушена координация, замаяност, нарушено зрение, сетивни нарушения.

Специалистите призоваха всички диагностицирани с МС да заповядат при тях в деня на Отворените врати в болница "Св. Наум" - 27 септември, за да проведат консултация с експертно лице по въпросите, които ги вълнуват, свързани със заболяването.Повче информация вижте тук >>

БНТ, Нова телевизия и БГ радио са медийни партньори на кампанията, която е подкрепена и от Народния театър „Иван Вазов“ като културна институция.

Всеки, който пожелае, или има нужда, може да разгледа страницата "МС не е присъда" във Фейсбук, която към момента достига до над 50 000 души. Данните показват, че всеки един от клиповете, които се публикуват там, се гледа средно от 15 000 души, а в периода 18 август – 14 септември е била посетена от над 1000 нови абонати.

В кампанията ще се включат и редица артисти от Нардния театър. Те през цялото време ще подкрепят каузата, давайки забележителен пример за това какво трябва да бъде едно съвременно общество, а именно - подкрепящо, съпричастно и толерантно!