Автор
Woman.bg

Момче ослепя, след като 10 години се хранеше с чипс

Вие сте това, което ядете, и всичко, което приемате, за да заситите глада и жаждата си, оказва решаващо влияние върху организма ви. Поредното доказателство за това, че трябва да бъдем изключително отговорни към избора на менюто си, е един шокиращ случай.

17-годишно момче от Великобритания изгуби зрението, след като 10 години се прехранва единствено с чипс, пържени картофи, бял хляб и понякога салам. Редица очни лекари започват да се грижат за младежа, след като той рязко губи огромна част от зрението си, почти до степен на слепота. Те откриват, че в организма му има сериозна липса на витамини и увреждания вследствие на недохранване.

Здравословните усложнения при момчето настъпили още преди 3 години. Тогава то посетило личния си лекар заради хронична умора и общо неразположение. Веднага станало ясно, че той страда от дефицит на витамин В12 и му били предписани медикаменти, но младежът така и не предприел мерки, свързани с храненето. Само 3 години по-късно той е приет в болница в Бристъл заради рязка загуба на зрението.



Лекарите незабавно открили, че главната причина за този огромен проблем е диетата на момчето. Лошият му хранителен режим бил следствие от непоносимостта му към редица важни за здравето храни. Той изпитвал глад единствено към чипса, пържените картофки, хляба и колбасите, а плодовете и зеленчуците не присъствали в менюто му под никаква форма. Лекарите открили, че в кръвта му има дефицит също на витамин D и селен.

Любопитен факт по случая е, че 17-годишният младеж не е имал проблеми с теглото. За сметка на това обаче той претърпял загуба на минерали от костите, което според специалистите е шокиращо за човек на неговата възраст.



Заради критично лошия си хранителен режим момчето няма да може да шофира, а четенето, гледането на телевизия и разпознаването на лица ще бъде истинско предизвикателство за него. Добрата новина е, че ще може да върви самостоятелно, тъй като не е загубил периферното си зрение.

Диагнозата, която младото момче е получило, е „хранителна оптична невропатия“, и според експертите това състояние е лечимо, стига да бъде уловено навреме. Но в случай че лечението закъснее, зрението не може да бъде възвърнато.

За щастие тази диагноза не се среща често, но лекарите съветват родителите да следят хранителния режим на децата си с повишено внимание. И ако има липса на витамини, те могат да бъдат приемани и като добавки, но е препоръчително всички вещества да идват главно от здравословна храна.

Четете още: Развълнуваният Хари няма търпение да покаже Южна Африка на сина си