Автор
Woman.bg

Може ли партньорът да ни разболее: 15 неочаквани факта

Любовните връзки са сложно нещо. От една страна партньорът ни дава емоционална подкрепа, обич, загриженост и сексуална задоволеност. От друга страна обаче повечето влюбени се карат, ядосват се и не винаги се разбират добре. Освен това партньорът ви може да влияе и на здравето ви. Това влияние може да се прояви различно. Например отрицателно – ако започнете да изпитвате хронични болки в гърба. Или пък положително – ако зарежете вредните си навици и се почувствате здрави и изпълнени с енергия.

Партньорът променя естествения ви микробиом

Проучвания показват, че при партньорите, които живеят заедно, микробиомът (а тоест състава на микроорганизмите в тялото) става почти идентичен. При компютърни изследвания е доказано, че микробиомите на партньорите съвпадат на 86 %.

Заради него страдате от хронични болки

И това по никакъв начин не зависи от неговата любов към вас. Любовните партньори просто спомагат за появата на хронични болки. Проучване на PLOS Medicine показва, че партньори с депресия страдат от хронични болки, слабост и болки в кръста 19 % по-често. При това когато се разделят с половинката си, всичките тези симптоми изчезват. Този феномен засега не е обяснен. Може би на самотните хора просто не им остава време да боледуват.

Той ви докарва още по-тежко безсъние

Учени от австралийския Университет Монаш са открили, че партньорите засилват безсънието ни – особено ако искат да ни помогнат и се опитват да променят ритъма ни на живот, убеждавайки ни да си лягаме по-рано и да ставаме по-късно. Фактически те създават прекомерно напрежение и подлагат партньорите си на натиск, правейки съня им още по-неспокоен и кратък.

Той ще ви накара да напълнеете

Учени от Южния Методистки университет са открили, че щастливите младоженци напълняват по-бързо от нещастните. Защо ли? Щастливите младоженци не се замислят за раздяла, не намират за нужно да поддържат фигурата си и да се стараят да бъдат по-привлекателни за противоположния пол. Освен това вечерното и нощното хапване извън здравословния график винаги е по-вкусно, ако имаш с кого да го споделиш.

Обвързаните хора спазват диети по-трудно от самотниците

Представете си само – вие заедно с партньора си започвате диета и се стремите към идеален живот и страхотна физическа форма. Звучи супер, нали? Но според проучване в сферата на поведенческата психология, когато двойка започне заедно диета, единият партньор непременно постига успех, а другият изостава. При това вторият е много по-вероятно да изгуби решимост и да се откаже.

Заедно със сигурност ще откажете цигарите

Според проучване на JAMA Internal Medicine партньорът ви може значително да повиши шансовете ви да откажете цигарите, особено ако зарежете пушенето заедно. Учените са открили, че 8 % от хората са успели да се отърват от този вреден навик, ако партньорът им е бил пушач, 17 % са постигнали успех, ако партньорът им е бил непушач, а 50 % са отказали цигарите заедно с партньора си.

Той ще ви спаси при сърдечен удар

Според проучванията хората, които са с байпас и са женени, живеят със средно 15 години повече от самотните им колеги. Защо? Не, не защото са енергийни вампири. Просто партньорът винаги ще забележи, ако имате здравословен проблем, и ще извика навреме линейка.

Той ще ви помогне да надвиете рака

Лекари от Харвардския медицински факултет са открили, че семейните хора имат по-голяма вероятност да оздравеят в случай на диагностициране на рак в ранен стадий. Защо ли? Всичко е много просто. Партньорът ви най-вероятно ще ви моли да се отнасяте по-внимателно и сериозно към медицинските прегледи, докато самотниците често оставят всичко на самотек. Освен това обвързаните хора се възстановяват успешно от рак по-често от единаците.

Той ще сподели болката ви

Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, жените със здрави и щастливи връзки могат да изпитват едно явление, наречено „междуличностна синхронизация“. Тоест, когато жената изпитва болка, фицическият контакт с партньора води до общи и синхронизирани сърдечен ритъм, тип дишане и дори ниво на болката. Именно затова за жената е толкова важно любимият ѝ да я държи за ръка по време на раждане.

Заедно е по-вероятно да стигнете до фитнеса

Проучване на Школата за обществено здравеопазване на Блумберг показва, че бракът може да влияе непосредствено на физическата форма на човека – особено ако той е мъж. Установено е, че ако мъжът постигал поставените цели във фитнеса, шансовете жена му да се радва на същото нараствали с 40 %. От друга страна, ако жената постигала желаната форма, то партньорът ѝ имал със 70 % по-висока вероятност да преуспее във фитнеса.

Той понижава нивото на стреса ви

Всъщност това се дължи на миризмата на партньора. Според проучване, публикувано в списание „Личност и социална психология“ мирисът на партньора, дори ако идва от негова неизпрана тениска, може да понижи рязко нивото на кортизол у половинката му. И макар този феномен да работи за всички обвързани хора, по-силен ефект има при жените. Така че разхвърляните из апартамента мръсни чорапи може да са просто опит да се понижи нивото на стреса…

След развод имунитетът ви отслабва

Звучи странно, но е истина. Според статия, публикувана в „Психосоматична медицина“, разводът може да доведе до отслабване на имунната система. И проблемът не е, че ще имате повече шансове да се разболеете, а че ще ви е по-трудно да оздравеете бързо. Все пак никой няма да изтича вместо вас до аптеката, няма да ви свари пилешки бульон или да ви донесе горещ чай в леглото.

Той може буквално да ви разбие сърцето

Не, тук не говорим за мелодраматична поезия, а за здравето ви. Човек наистина може да умре от разбито сърце, защото неочакваното повишаване на стреса може да предизвика претоварване. Това опасно за сърцето състояние лекарите го наричат „синдром на Такоцубо“ – високото ниво на адреналина, постъпващ с кръвта, кара сърцето да се издуе и да наподоби по форма гърнетата, използвани от японските рибари за лов на октоподи.

Той ви опиянява, без да сте пили

„Пиян от любов“ – има зрънце истина в този израз. Даже доста голямо зрънце. Според проучване, публикувано в списание „Сексуална медицина“ по време на влюбването – първия вълнуващ етап от връзката – се повишават нивата на окситоцин и допамин, тъй наречените „хормони на щастието“. На мозъка влюбването биохимично му се отразява като няколко чаши шампанско – завива ви се свят, чувствате се добре, весели сте. И то без значение какво се случва около вас.

Благодарение на него ще се радвате на по-дълъг живот

Семейните хора просто живеят по-дълго. Учените са установили, че сред 5000 души, родени през 1940-те години, са умрели два пъти повече самотници, отколкото женени господа и дами. При това са починали на не твърде преклонна възраст.

Четете още: Увреждат ли ни онлайн запознанствата?