Можем сами да си изработим силен имунитет. Ето чрез кои 9 най-важни природни продукта

В човешкия организъм - това удивително творение на природата или на Бог, има невидими сили, за които не винаги си даваме сметка. Замисляли ли сте се какъв е този удивителен механизъм, който например образува една суха черна коричка върху раната ни. И как тази коричка захваща двете крайчета на срязаната ни кожа, как невидимо ги дърпа ли, дърпа, докато съедини трайно двете наранени крайчета?

Този пример е нещо като опит на Твореца да ни отвори очите за невероятните способности на човешкото тяло да се справя само с много болести и агресори от типа на бактерии и вируси.

Имунитетът не е толкова видим като струпейчето, но всички знаем, че го има и че от него зависи благополучието ни въобще. Защото без здраве всеки успех и в личен, и в кариерен смисъл, губи значение. Заради неведение, заради стресовия начин на живот в многомилионни градове, този божи дар – имунитетът ни, често е подложен на сериозни изпитания. А от миналата година насам коронавирусът просто лисна бензин в огъня.

При сериозни здравословни проблеми – не се колебайте – решението и спасението и при медиците. Но преди да опрем до тях можем да помогнем сериозно на тялото си. Не всички са наясно кои точно продукти повишават имунитета, а чрез тях могат да се избегнат доста болести. Но каквито и да са те, основното правило си остава правилният начин на хранене и на живот.

Ето кои продукти ще ви помогнат да победите инфекциите:

Натурален мед

Пчелният мед е основно средство в борбата ни за силен имунитет. За да пазим здравето си е достатъчно всеки ден да приемаме по една супена лъжица. Ако ви идва прекалено сладко – приемайте го разреден в чай. Или върху пресен хляб. Най-важното е редовната му употреба. А второто важно условие е, когато е в напитка, тя да е със стайна температура. Високата температура разрушава полезните му свойства.

Цитрусови плодове

Те съдържат голямо количество витамин С. Особено богати сред тях са лимоните. Освен че стимулират имунитета, цитрусовите плодове възстановяват работата на сърдечно-съдовата система. Прясно изстисканият лимонов сок се препоръчва при фарингит и ангина. Прочиства от шлаки черният дроб и жлъчката. За гърлото сокът трябва да се разбърка във вряща вода, охладена с вода, с който разтвор да се изплакне болното гърло.
Заради начина, по който производителите обработват с препарати цитрусовите плодове, за да увеличат трайността им, се препоръчва преди употреба плодовете старателно да се измиват с топла вода и сапун.

Корен от джинджифил

Джинджифилът е природен продукт, който се препоръчва на възрастни и на деца над 2-годишна възраст. В супермаркетите сега лесно се намира пресен джинджифил. Той се обелва и поставя в чай, от него се правят отвари и тинктури. А срещу коронавирус някои препоръчват парченце джинджифил да се смуче – лютевината му дезинфекцира устната кухина.

Чесън

На всички е известно, че чесънът съдържа природен антибиотик – нарича се алицин. Той спомага за втечняване на секрета в белия дроб. Прилага се при заболявания на дихателната система. Дори и лекарите препоръчват по една скилидка чесън на ден.

Кисело зеле

Това е естествен и евтин доставчик на аскорбинова киселина в човешкия организъм. Ако киселото зеле се подправи със слънчогледово олио и му се добави лук, тялото получава ударна доза витамин С.

Тези продукти, които повишават имунитета, носят и допълнителни ползи:

- Усилват метаболизма
- Понижават холестерина
- Увеличават устойчивостта на организма на стрес
- Помагат на сърдечните мускули да работят по-добре

Плодовете на шипката

Шипките отдавна се славят с полезните си качества, хората ги използват за създавате на целебни тинктури. Те влияяат благотворно върху хроничните възпалителни процеси. По съдържание на витамин С плодовете на този храст превишават няколко пъти лимона и касиса. А заради бактерицидното си действие те се използват като профилактика в сезона на простудните заболявания.

Репички

В тях се съдържат големи концентрации на витамините от групата А, В, С, Е. Богатството на минерали предполага всекидневното им използване. Репичките съдържат биологично активни компоненти, които стимулират имунозащитните свойства на човешкото тяло, с което предпазват от развитието на вирусни инфекции.

Зелен чай

Съставът на зеления чай – това е цял списък от витамини, над 400 органични съединения и над 500 различни елемента. Полифенолите и минералите в него повишават имунитета.

Морски дарове

Морските дарове съдържат цяла редица с хранителни вещества, които са незаменими за човешкото тяло. В рибите са концентрирани Омега 3 киселина, витамините А, Е, В12, селен и много други полезни вещества, които подкрепят имунитета и другите системи в организма.

След началото на пандемията от коронавирус идва ли има човек, който да не е чул горещите препоръки на специалистите да си мием старателно и често ръцете с топла вода. За онези от вас, които се все още съмняват, че това е основен ключ за предпазване от вирусни и всякакви други зарази, в това число и от коранаврус, нека си представят следното:

Замисляли ли сте се колко сополиви човека преди вас са си избърсали носа, след което със същите неизмити ръце са хванали количката или кошницата за пазаруване? Сещате ли се какво са ни оставили? И нека не ги обвиняваме в безотговорност, защо понякога хремата ни хваща в крачка, а не винаги и не навсякъде след такова сополивене човек има къде да се измие и избърше.

Така че – умната! Каквото зависи от нас – нека го правим. Останалото е от Бога.