Автор
Woman.bg

Можете ли да забременеете, докато сте на противозачатъчни?

Щом приемате противозачатъчни, следователно едва ли най-голямото ви желание на този етап от живота ви е да забременеете. Може да пиете лекарството и по други причини, но контрацепцията със сигурност е една от основните. А питали ли сте се дали е възможно да забременеете, въпреки че се пазите? Знаем, че сте и ще ви отговорим.

Да започнем с това, че хапчетата не дават 100% сигурност, че няма да се случи това, от което се пазите. Истината е, че само от 5 до 9 жени от общо 100 могат да забременеят, докато са на тази терапия. Това означава, че не е изключено да заченете, но вероятността не е голяма, особено ако страдате и от гинекологични проблеми, например поликистозни яйчници.

Има различни видове противозачатъчни хапчета, но е изключително важно как ги приемате. Трябва да ги пиете всеки ден в един и същи час. Ако ги взимате стриктно, шансът да забременеете се стопява до 1%. Но ако забравите дори само веднъж да си изпиете хапчето за деня, опасността от забременяване нараства. Важно е да приемате лекарството всеки ден в определен час, за да има ефекта, който желаете. В противен случай може да останете изненадани. Безплатен съвет: ако сте пропуснали хапчето си за деня, просто използвайте презерватив, за да бъдете сигурни, че няма да се случи онова нещо.



Друг фактор, който може да повлияе на резултата от противозачатъчните, са лекарствата, които приемате. Например, ако в момента имате нужда от антибиотик, то трябва да знаете, че той може да отнеме от ефективността на контрацепцията, която взимате под формата на хапчета. Затова е добре да се посъветвате с лекар.

А какво да правите, ако забременеете, докато приемате противозачатъчни?

Спрете приема на противозачатъчни, веднага щом разберете, тъй като те могат да навредят на плода и, разбира се, посетете лекаря си. Той ще бъде най-добрият ви съветник.

Четете още: Топ 5 храни срещу махмурлук