Мръсен въздух и хигиена нулева, май не ни е виновна Албена Вулева

Индия, Пакистан, Виетнам, Бангладеш, Китай и познайте...България, София. Да бъдеш шести в класацията за най-мръсен въздух на планетата си е направо удар в десятката. Данните са на IQ Air Visual - портал, който всекидневно следи нивото на замърсяване на въздуха по всички точки на планетата и касаят вчерашния 30 октомври. Днес, слава Богу, вече сме на 68-мо място, а заслуга за това има само ситният дъждец, който изкъпа милата ни столица.

Но, червената лампичка продължава да свети. Алармира ни, защото отоплителният сезон все още не е започнал. И както би се изразил един политик от недалечното минало...ще дойдат печките. Тогава София има всички шансове да оглави мрачната класация, а на нас не ни остава нищо друго, освен да си тананикаме рефрена на "Скорпионс" - "Не е ли забавно да си номер едно?" За съжаление няма да е забавно.

Може да ме упрекнете в старомодност, но според мен е редно всеки човек да си подреди приоритетите в този живот. Да прецени кое му е най-важно. За мен най-важни са водата, която пия и въздухът, който аз и децата ми дишат. Останалото са подробности. Мога и без хляб от лимец, последен модел телефон, дори и без интернет и кабелна телевизия. Защото 3 от децата на 5 мои приятелки са вече диагностицирани с астма, а инхалаторът е най-добрият им приятел.

Чистият въздух е кауза, за която бих се борила и защитавала с яростта, на която само една майка е способна. Подобно на майките от Русе, които преди 32 години, протестирайки срещу хлорните обгазявания на града си, направиха цяла революция и смениха дневния ред на обществото.
Затова, тази неделя, преди да отида да гласувам за кмет на София, ще си задам един въпрос: Коя от двете дами реално се ангажира с решаването на проблема с мръсния въздух в София? Чак тогава ще си пусна бюлетината. Ако пък не намирам адекватния отговор, мога и да отида за гъби.