Автор
Весела Георгиева

Мръсният въздух убива хиляди европейци всяка година

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до 238 000 случая на преждевременна смърт в Европейския съюз през 2020 г., съобщи органът за наблюдение на околната среда. Това е леко увеличение спрямо предходната година, предаде БГНЕС.

В целия съюз през тази година "излагането на концентрации на фини прахови частици над препоръчителното ниво на Световната здравна организация за 2021 г. е довело до 238 000 случая на преждевременна смърт", се казва в нов доклад на Европейската агенция по околна среда.

Това е малко повече от регистрираните през 2019 г. в ЕС, въпреки спада на емисиите, дължащ се на ограниченията на Covid.

Според СЗО замърсяването на въздуха е причина за седем милиона преждевременни смъртни случая годишно в световен мащаб, което го поставя наравно с тютюнопушенето или лошото хранене.

Фини прахови частици, или PM2,5, е термин за фини прахови частици, които обикновено са страничен продукт от изгорелите газове на автомобилите или електроцентралите, използващи въглища.



Малкият им размер позволява да навлязат дълбоко в дихателните пътища, като влошават риска от бронхит, астма и белодробни заболявания.

Острата експозиция на озон (O3) е довела до преждевременната смърт на 24 000 души.

Пандемията от ковид пък стана причина за смъртта на някои хора, които вече живеят със заболявания, свързани със замърсяването на въздуха.

ЕС иска да намали преждевременните смъртни случаи, свързани със замърсяването с фини прахови частици, с 55% през 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г.