Ново проучване установи, че мъжете, които се преселват в света на сънищата преди 22.30 ч., имат четири пъти по-голям шанс да се сдобият с наследник. Или с други думи – ранното лягане гарантира по-голяма плодовитост на господата, пише Independent.

Представителите на силния пол, които са си набавили 8-часова доза нощен сън, също са по-склонни да се сдобият с по-здрави и енергични сперматозоиди, отколкото тези, които са спали по-малко от 8 часа, уточняват изследователи от университета Орхус, Дания.

Изследователите, които апропо са специалисти по въпросите на раждаемостта, предупреждават обаче, че ранното лягане не е гаранция за бързо заспиване. Затова те съветват младите двойки, които искат да се сдобият с нов член на семейството, да оставят далеч от себе си всякакви разсейващи устройства, каквито са телевизорите, телефоните и други подобни, които пречат на бързото заспиване.

Във въпросното проучване участие взели 100 мъже доброволци, които са посещавали клиники за плодовитост в Дания. 48 от тях имали здрави сперматозоиди, а останалите – нискокачествена сперма.

В резултат било установено, че при тези от тях, които си лягали преди 22.30 ч., имало четири пъти по-голяма вероятност да дарят половинката си с бебе, за разлика от събратята им "бухали", които се предавали в ръцете на Оле-затвори-очички след 23.30 ч.

Мъжете, които прекарвали по-малко от седем часа в нощни съновидения, били с шест пъти по-склонни към развитие на проблеми с плодовитостта си, допълват още експертите.

Сънят играе ключова роля върху нормалната функция на хормоните и нивата на стрес, които от своя страна могат да повлияят на фертилитета, поясняват те.

В резултат на стреса се повишават нивата на хормоните адреналин, катехоламини и кортизол. Те, от своя страна, възпрепятстват отделянето на гонадотропин – хормон, отговорен за освобождаването на половите хормони. Впоследствие това може да доведе до намаляване на броя на сперматозоидите у мъжете, както и до понижаване на либидото у представителите и на двата пола.

"Това са мъже, които са се опитвали да имат бебе в продължение на около две години, а ранното заспиване е важно, тъй като им позволява да спят повече", казва професор Ханс Якоб Ингерслев, съавтор на изследването от университета в Орхус.

"Причините могат да бъдат психологически, тъй като мъжете, лишени от сън, страдат от по-голям стрес, което категорично влияе негативно на плодовитостта им", допълва още той.

Констатациите бяха представени под формата на плакат на годишната конференция на Европейската асоциация за човешка репродукция и ембриология (ESHRE) във Виена и чакат официалното си публикуване.

„Когато стресът се превърне в хронично състояние на организма, той може да влоши репродуктивното здраве. Този проблем се е превърнал в толкова често срещан, че специалистите са въвели и понятие за него – „репродуктивна дисфункция, предизвикана от стрес“. Често причинява хормонален дисбаланс, влошаване на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, намалява до минимум сексуалното желание“, предупреждават специалистите.

Четете още: Мъжете губят ума си по жени, които притежават тези черти