Мъжете по света масово замразяват семенната си течност - ето защо!

Учени от Ухан още през февруари споделиха информация, свързана с пагубния ефект, който новият коронавирус Ковид-19 може да предизвика върху мъжката плодовитост. Веднага след публикуването ѝ на уебсайта на администрацията на китайската провинция Хубей информацията скорострелно започна да се разпространява в китайските социални мрежи, но след няколко часа изненадващо беше премахната.

Администрацията на Хубей отказа да съобщи причините за свалянето ѝ. Те остават неизвестни и досега. Това стана ясно след публикация, поместена на страниците на South China Morning Post.

По-специално, статията била насочена към мъжете, сблъскали се и преболедували успешно коронавируса. Те били посъветвани да посетят лекар поради „теоретична“ заплаха, касаеща репродуктивната им система. Материалът бил написан от екип от лекари от репродуктивния медицински център в болница Тонджи в Ухан.

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че инфекцията може да навреди на мъжката репродуктивна система, теоретично е възможно, тъй като SARS-COV-2 (COVID-19) е генетично подобен на вируса на SARS от 2002 г., който има доказано негативно влияние върху мъжката репродуктивност, се казвало в статията.

В нея се упоменавало, че инфекцията може да доведе до "влошаване на имунната хомеостаза в тестисите". А това можело да причини орхит - възпаление на тестисите, което от своя страна да намали броя на сперматозоидите и евентуално да доведе до безплодие. И в двата случая вирусът атакувал клетките, комбинирайки се с ензима Ace2, който присъствал в значителни количества в тестисите, но и в други органи, като бъбреците или сърцето. Затова мъжете, които са боледували от Ковид-19, били посъветвани да се консултират с лекари, за да установят проблемите възможно най-бързо и да започнат да ги решават, пишело още в публикацията.

Във връзка с това неотдавна Ци Гуангчонг, андролог (специалист по репродуктивното здраве на мъжете) от болницата по традиционна китайска и западна медицина Yueyang (Шанхай), изразява мнение, че вирусните инфекции често причиняват проблеми на мъжката полова система.

"Доказано е, че много вируси могат да засегнат плодовитостта при мъжете, включително и тези, които причиняват хепатит В и заушка. Една трета от болните от заушка развиват орхит, а в някои случаи тестисите са намалени, което води до безплодие", пояснява експертът пред South China Morning Post.

"Въпреки това, техният брой е твърде малък, за да се правят каквито и да било заключения", добавя той.

Съветът на Ки Гуангчон към всички представители на силния пол, които са преболедували новия коронавирус и планират да станат бащи, е да си направят тест за плодовитост.

По-нататък в статията, изданието се позовава и на изследване на група уролози от Университетската болница Нанкин в Сучжоу, публикувано през март в сайта MedRxiv.org. Според него новият коронавирус може да да навреди както на бъбреците, така и на тестикуларните тъкани. Съответно, тези промени могат да доведат до безплодие и подуване на тестисите.

Друго проучване, проведено в Китай, показва, че при мъжете, заразени с Ковид-19, се наблюдават изменения в някои репродуктивни хормони, но не и в тестостерона. Зад твърденията обаче, че коронавирусът влияе на фертилитета на мъжете повече от обикновения грип, категорични доказателства към този момент все още няма.

Въпреки липсата на достатъчно данни, потвърждаващи негативното въздействие на Ковид-19 върху плодовитостта на мъжете, някои господа решиха да се застраховат. За това подсказват увеличените с 20% онлайн продажби на специални комплекти за замразяване на семенна течност в домашни условия.

Четете още: Какво да правите при болки в корема