Няма съмнение, че сънят е един от най-важните ключови фактори, които влияят на нашето здраве, самочувствие и настроение. Всеки знае, че ден, предшестван от безсънна нощ, е един загубен ден. В такива случаи се чувстваме изтощени, унили и изнервени. Стряскащ факт обаче е, че напоследък все повече хора се оплакват от подобно състояние, а причината е очевидна - липса на достатъчно сън.

А това че в пространството от „време оно“ си щъкат разни митове и заблуди, трябва да е ясно на всички. Ето най-разпространените от тях.

Може и без следобеден сън

Да, ама не. Истината е, че освен културен феномен, кратката следобедна дрямка, известна още като „сиеста“, е напълно естествена реакция на човешкия организъм спрямо биологичния му ритъм. Следобед той забавя работата си и стига до оптимален спад – човек се чувства отпаднал и неработоспособен, губи лесно концентрация и се чувства уморен. При този случай дрямка от порядъка на не повече от 15-20 минути върши чудеса.

Час сън преди 12 вечерта се равнява на два след това

Мит, който съществува, без да почива на каквито и да било доказателства. По-важното е да знаем, че минималната доза сън, от която се нуждаем, е поне шест-седем часа на денонощие.

Буденето посред нощ е причина за тревога

Абсолютни глупости! Това явление не е сигнал за тревога, стига да се случва инцидентно. Обикновено е следствие на преживян стрес. Ако обаче проявите му зачестят, трябва да се консултирате с лекар.

Броенето на овце приспива

Университетът в Оксфорд си направи труда да изследва дали броенето на овце в леглото помага за заспиването. Отговорът е "не"! Представата за красиви природни картини ще ви свърши много по-добра работа, отколкото броенето на какъвто и да било добитък, категорични са те!

Четете още: Секс сънища: Как да ги имате, когато поискате