Човек е съставен от 40 % вода, 19 % белтъчини, 15 % мазнини, 5 % минерални вещества и 1 % въглехидрати.

Всички тези вещества са крайно необходими за функционирането на човешкия организъм.

Известно е, че в човешкото тяло има около 100 хил. километра кръвоносни съдове. Човешкото око е способно да различи до 250 чисти цветове и до 10 млн. различни оттенъци. Човешкият пръст може да улови колебания с амплитуда от две десетхилядни части от милиметъра. Ухото на човека разграничава около 3-4 хиляди звуци с различна височина.

Учените постоянно си блъскат главата как да запазят тези вълшебни способности (и много други) на човешкия организъм. Какви именно продукти са най-важни за здравето ни и за взаимодействието ни с околната среда?

Зрение



За поддържане на зрението се препоръчва да наблегнете на ядките, пресните плодове, рибата (особено мазните видове), боровинките, зелето и кокошите яйца. Доказано е, че именно тези продукти са особено полезни за очите.

Черен дроб



Полезни за черния дроб продукти са зеленчуците и плодовете с високо съдържание на пектини. Това са преди всичко ябълките, тиквата, дюлите и морските водорасли. Други “защитници” на черния дроб са цвеклото, различните видове зеле, царевицата, шипките и зеленият чай.

Сърце



Вече дълги години сърдечните заболявания са ключов проблем на човечеството. За укрепване на сърцето специалистите препоръчват да консумирате сушени плодове, горски плодове, червена риба, овес, соя, спанак, фасул, авокадо, дроб от треска, сок от нар и ядки.

Кожа



Най-богати на полезни за кожата витамини са ягодите (както и малините и боровинките), мангото, краставиците, аспержите, прасковите, нарът и тиквата. Препоръчва се също така да консумирате по-често зехтин и натурален зелен чай. Тези продукти съдържат много витамини, аминокиселини и микроелементи, които са необходими за поддържането на здрава кожа. Друг подходящ за целта зеленчук е броколито.

Бъбреци



Най-важни за правилното функциониране на бъбреците продукти са онези, съдържащи витамин А – морковите, лукът, червените чушки, спанакът, магданозът и копърът. Освен това бъбреците ви имат нужда и от тиква, диня, пъпеш и някои сортове ябълки и сливи.

Стомах



За стомаха преди всичко се препоръчва да ядете пресни и натурални продукти. Най-полезни са зеленчуците, плодовете и несмлените зърнени култури. Диетолозите също така препоръчват да поглезите стомахчето си с прясно изстискани зеленчукови сокове.

Коса



Необходимите за здрава коса елементи са желязото, цинкът и силицият. Първите два се съдържат обилно в мидите, телешкото месо и различните зърнени култури. Силиций можете да получите от плодовете, зеленчуците (небелени) и гъбите.

Мозък



За да работи мозъкът максимално добре, специалистите препоръчват да консумирате повече сьомга, какао, кафе, боровинки и натурален зелен чай. Подходящи са и различни морски дарове, риба треска, фам-фъстък, плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, натурален шоколад и овесени ядки.