Колкото по-реална става ваксинирането срещу Ковид-19, толкова по-силна става съпротивата на обществото. Оказва се, че всеки пети британец би отказал да се ваксинира, сочи проучване. А Великобритания е първата държава, одобрила една от ваксините, и ваксинирането там ще започне буквално до седмица. Какви са митовете и защо в тези твърдения няма нищо вярно, обяснява професор Азийм Маджид, от Кралския колеж в Лондон.

Ваксината, произведена толкова бързо, не може да бъде безопасна
За повечето ваксини са необходими години, за да бъдат разработени, тествани и одобрени за широка употреба, но сега е твърде възможно при усилията на много учени от цял свят учените да са успели да постигнат напредък за по-кратко време.
„Ваксините за Ковид-19 трябва да преминат през същия процес на одобрение, като другите ваксини, но разликата сега е, че за създаването и тестването бяха предоставени средства веднага и проучванията стартираха незабавно.", обяснява професорът. И допълва, че съществуват доста добри технически условия ваксините да бъдат ръзработени бързо.

Може да съм алергичен, но няма да разбера, докато не се ваксинирам
„Алергиите към ваксините са много редки“, казва д-р Маджид. Шансът да получите тежка реакция към ваксина е около едно на 760 000. Повечето реакции се дължат на някои други компоненти на ваксината, като яйчен протеин, например.

Не са направени достатъчно тестове върху хора с хронични заболявания
„Провеждат се много ваксинални тестове - при хора с различни характеристики, като възраст, пол, етническа принадлежност и медицинска история. Резултатите показват, че са безопасни във всички групи, в които са тествани.“



Ваксините могат да претоварят имунната ви система
През 2018 г. митът беше развенчан от американски изследователи, които изследваха медицинските досиета на повече от 900 бебета от шест болници. Специалистите не са открили връзка между ваксините, дадени преди навършване на двегодишна възраст, и други инфекции през следващите години. „Ваксините не претоварват имунната система“, казва професор Маджид. „Напротив, те генерират имунен отговор, който помага да се намали риска от инфекция, усложнения и смърт.“

Ваксината всъщност може да ме зарази с коронавирус
Някои ваксини съдържат микробите, които причиняват болестта, срещу която имунизират, но са били убити или отслабени до степен, чеда не ви разболеят. В случая на коронавирусната ваксина, „нито една, която е в процес на разработка, не съдържа жив коронавирус“, уверява още д-р Маджид, „и следователно те не могат да ви причинят коронавирусна инфекция“.

Ако всички около мен са имунизирани, нямам нужда от ваксина
„От съществено значение е да се постигне високо покритие на ваксиниране, така че да бъде създаден стаден имунитет“, казва д-р Маджид. „Ако хората откажат да бъдат имунизирани, ние ще продължим да получаваме огнища на Covid-19. Ако откажете да бъдете имунизирани, може да се заразите и да заразите хората, с които сте в контакт.“

По-добре е да се имунизирам, като се разболея
„Доказано е, че ваксините са безопасни, докато заболявания като морбили и Covid-19 могат да доведат до сериозни дългосрочни медицински усложнения. Ваксините са спасили много животи и са попречили на хората да останат инвалиди.“

Ваксинираните деца страдат по-често от алергии, автоимунни и респираторни заболявания
"Това е поредното неоснователно твърдение, което е накарало някои родители да забавят или откажат ваксинации", казва д-р Маджид. "Проучванията, изследващи различни ваксини, не са открили връзка между ваксинирането и проявата на алергии или автоимунно заболяване. Ваксините предпазват от много заболявания и значително намаляват риска".