Автор
Ева Лъчезарова

Наръчник за справяне за дами: Как да живеем в изолация

Чували сте за ефекта на пеперудата, нали? Другото име на този феномен е “Кодът на хаоса” и в основата му стои идеята, че нещо толкова малко като размахването на крилата на пеперуда може да предизвика огромни промени на другия край на света. Само преди няколко седмици сякаш се събудихме в един напълно непознат, страшен и отчайващо непознат свят. Свят, който изведнъж спря: вече не можем да се виждаме с най-близките си хора, не можем да събираме пролетните слънчеви лъчи, не можем да пътуваме, в допълнение никой не може да предвиди какво ни очаква в близко бъдеще.

Нямаме представа колко време ще продължи тази ситуация, но едно е сигурно: хората сме достатъчно адаптивни, за да се справим. В ситуацията на пандемия ние дамите имаме още по-голяма отговорност към близките си, влизайки в ролята си на майки, дъщери и съпруги. Най-важното е да държим в кондиция тялото и ума си и да се опитаме да си дадем време, да свикнем с новата реалност, за да излезем от нея ментално и физически здрави. Подбрахме специално за вас няколко съвета, които ще ви държат в кондиция в условия на изолация.


Придържайте се към определен график

Работата от вкъщи може да доведе до летаргия, която пък е най-прекият път към негативното мислене. Доказано е, че хората, включително и малките деца, функционират по-добре, когато спазват определен ритъм. Ставайте в един и същи час, вземете сутрешен душ, сменете пижамата с удобни дрехи, а защо не и с рокля? Отделете определено време за тренировки, сега те са още по-важни,


Сложете лимит на новинарския поток

Социалните мрежи и новинарските канали буквално са заринати от информация за новия коронавирус, а в подобна безпрецедентна обстановка всеки от нас би могъл да залитне в бездната на този поток. Вече се появиха и множество неверни твърдения, които всяват допълнителна паника и неяснота. Разбира се е много важно да разполагате с актуална информация, но е добре тя да бъде проверена и премерена. Отделете определено време от деня си, нашето предложение е два пъти по 30 минути, което да посветите на новини от проверени източници. Така ще бъдете спокойни, че знаете достатъчно за динамиката на обстановката и няма да изпадате в ненужни размисли.

Организирайте дома си

Първата мисъл, която обикновено ни хрумва, когато става въпрос за прекарването на дълго време у дома е, че най-после ще успеем да подредим вещите си. Истината обаче е, че колкото повече време сме вкъщи, толкова повече имаме чинии за миене и разхвърляме. Затова включете и домашните задължения в графика си, пускайте пералня в събота, сменяйте чаршафите в неделя и т.н. От психологическа гледна точка пък е важно да обособите в дома си зони за определени дейности. Например, недейте да се храните в леглото или на дивана, продължавайте да хапвате на масата и да работите на бюрото си. Ако разхлабите тези граници, денят може да ви се стори изключително дълъг и протяжен.



Научете нещо ново и си създайте ритуал


В момента можете да се научите да правите всевъзможни неща чрез дистанционно обучение: да снимате с фотоапарат, да готвите засукани ястия, да свирите на пиано или пък да изберете нов кариерен път. Голяма част от курсовете пък в условията на карантина предлагат безплатни занимания. Важното тук е да бъдете постоянни. Въведете в графика си време за тези занимания, точно както бихте направили, ако ги посещавахте на място. Така ще ги очаквате с нетърпение и ще можете да следите прогреса си.

Друг чудесен съвет е да отделите време за нещо, което ви доставя удоволствие всеки ден: лакирайте се, започнете да рисувате, водете си дневник, който с интерес ще четете след години, започнете да медитирате.

Погрижете се за хормоните си

Хормоналният баланс има изключително важно влияние върху емоционалното ни и физическо състояние. Това важи с особена сила за нас, жените. За да дадем възможност на имунната си система да функционира на пълни обороти, е добре да се погрижим за тялото си като цялостна система. Както знаем ние сме особено чувствителни към хормоните си по време на месечния си цикъл или в периода на менопауза. В този смисъл хормоналният баланс има много важна роля и за менталното ни здраве, за което трябва да положим особени грижи в условията на изолация.

В този контекст бихме могли буквално да внесем хармония в дните си и да си отдъхнем като се погрижим за себе си с помощта на доказана добавка като “Лейди Хармония”. Тя съдържа комплекс от натурални екстракти и микроелементи, предназначен само за жени. Добавката повлиява хормоналния баланс, пречистването от токсини и други вредни вещества от организма и доказано подобрява настроението. В състава й влизат Агнус кастус, билка която влияе балансиращо на хормоналната секреция, както и на равновесието в нервната система, Центела азиатика, която подпомага съединителната тъкан и влияе благоприятно на кръвоносните съдове, кръвообръщението, здравината и еластичността на капилярите, репей, който има добро влияние върху кожата, както и пречистващо действие от токсини и отпадни течности и гроздово семе със силно антиоксидантно действие. Освен това две от съставките на “Лейди Хармония” имат пряко въздействие върху имунната система, това са растителният витамин D3 и органичният селен. Витамин D3 повлиява положително имунитета, както и нормалното делене на клетките, селенът пък е една от препоръчителните добавки за настоящата пандемия и освен това защитава от оксидативен стрес.