Не бързайте за втора вълна на Ковид, първата още не е свършила

"Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас" - това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова тази сутрин по БНТ. Тя сподели, че е нормално случаите на заразени сега да се увеличават, защото през лятото повечето хора са се събирали с други, не са се спазвали правилата за безопасност.

"Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям", успокои проф. Аргирова. Тя е категорична, че за втора вълна въобще не може да става дума. За съжаление коронавирусът ще бъде с нас поне още няколко години, казва Аргирова.


"Първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и вбъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за намаляване на заразата", казва вирусологът.

И се обяви категорично ЗА използването на маските, дори и в училище. "И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя", препоръча вирусологът. Що се отнася до децата в детските градини, препоръчително е по възможност групите там да бъдат разделени.


На въпроса как да познаем дали става въпрос за коронавирус, или обикновен грип, Радка Аргирова заяви, че има бързи тестове, които могат да помогнат както на хората, така и на медиците.

Признаците на грипа започват от 24 до 48 часа след заразяването, докато при COVID симптомите се проявяват на 7-8-ия ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.