Автор
Теодор Муховски

Не е за вярване колко полезна е закваската от червено цвекло

Наричана естествен пробиотик, закваската от червено цвекло съдържа биологично активни съставки, които са сбор от здравословните свойства на тези уникални зеленчуци и процеса на ферментация.

Какви са ползите от системното пиене на закваска от цвекло? Защо се получава така, че закваската има непривлекателен кафяв цвят? Защо понякога мухлясва и как да го избегнем?
В нашата кухня преобладават киселото зеле и краставиците, но в ерата на нарастващата информираност за храненето все по-често мариноваме и други зеленчуци и плодове. Струва си да включим и закваската от цвекло.

Какво представлява закваската от цвекло?

Закваската се получава чрез млечнокисела ферментация на цвекло, което е потопено в леко подсолена вода. Както закваската – течност с красив, наситено лилав цвят, така и маринованото цвекло са много важна подкрепа за естествената чревна микробиота.
Скилидка чесън, няколко дафинови листа, парче хрян и няколко зърна бахар често се добавят към мариноването на цвеклото. Много хора добавят и парче хляб, за да ускорят процеса на ферментация. Но трябва да се прави умело, защото хлябът е най-честата причина за появата на мухъл в закваската.

Защо закваската мухлясва?

Повечето случаи на мухъл в закваската са причинени от недостатъчно потапяне на съставките в саламурата. Въпреки че има любители на кваса от цвекло, които могат успешно да го мариноват в отворени съдове, най-сигурното е да затворите буркана, за да спрете притока на въздух.
Сред съставките, които най-ефективно привличат плесента, е вече споменатият хляб, така че когато го добавяте към кваса, трябва да сте сигурни, че е напълно потопен в саламура. Ако използваме старо, набръчкано цвекло за приготвяне на закваската – увеличавате шанса да се появи мухъл. Младото, твърдо цвекло с ненаранена кора е най-доброто.



Според верните почитатели на закваската от цвекло солта не е необходима за мариноването му. Ако обаче следващият опит завърши с фиаско (отново се появи плесен), си струва да я добавите, защото солта ще намали риска от развитие на нежелани микроорганизми.
Чесънът и хрянът също имат подобни свойства - тези зеленчуци не само подобряват вкуса на закваската, но и увеличават шанса за получаване на качествен продукт, без нежелан бял налеп.
Въпреки че не се вижда с просто око, цялата закваска е заразена с мухъл, трябва да я изхвърлите и да започнете да мариновате отначало.

Защо закваската е кафява на цвят?

Случва се вместо апетитния наситено виолетов цвят на закваската и маринованото цвекло в нея да получим не особено привлекателна за окото кафява течност и цвекло със същия нюанс. Въпреки че промяната на цвета не влияе на вкуса или хранителната стойност на крайния продукт, тя причинява когнитивен дисонанс.
Защо цвеклото става кафяво?
Причината е водата. Този път не става въпрос за количеството, а за температурата. Ако залеем цвеклото с гореща вода, то ще се маринова, но съдържанието на буркана ще покафенее. Ако планирате да пиете закваска - приемайки я като подкрепа за здравето, определено е по-добре да я залеете с преварена, но охладена вода. Получената в процеса на ферментация течност ще изкуши очите с наситени нюанси на лилавото.



За какво можете да използвате закваската от цвекло?

На първо място, за укрепване на състоянието на червата и имунитета. За тази цел е най-добре да консумирате закваска самостоятелно, като пиете по половин чаша два пъти на ден. Закваската от червено цвекло е и чудесна основа за вкусен борш, на който можем да се насладим през цялата година.

1. Закваската от цвекло се нарича естествен пробиотик, тъй като съдържащите се в нея млечнокисели бактерии са важна подкрепа за естествената микробиота на човешките черва. И от състоянието на микробиотата зависи не само ефективността на метаболитните процеси, но и благосъстоянието, жизнеността и имунитета. Всичко това се изразява в качеството на нашия живот. За червата и целия храносмилателен тракт трябва да се грижим през цялата година, но през есенно-зимния сезон, когато много хора се оплакват от бавен метаболизъм, си струва да му обърнем повече внимание. Трябва да знаете, че повечето от заболяванията и дисфункциите, с които се сблъсква нашето тяло, произхождат от храносмилателни разстройства и метаболитни дисфункции. Здравето и имунитетът живеят в червата ни, а закваската от червено цвекло е техен съюзник.

2. Съюзник е и на имунната система – снабдявайки организма с множество биологично активни съставки, той го укрепва и уплътнява, благодарение на което подобрява ефективността на защитната бариера срещу всекидневно атакуващите го патогенни микроорганизми.

3. Закваската е ценен източник на лесноусвоимо желязо и витамини от група В. Има благоприятен ефект върху производството на червени кръвни телца, затова трябва да се включва в диетата на хора с анемия, железен дефицит и живеещи в хроничен стрес.

4. Също така е ценен източник на бетаин, аминокиселина, чието име идва от латинския еквивалент на цвекло. Интересното е, че организмът може сам да го синтезира - бетаинът е естествен компонент на стомашния сок, той определя хода на редица метаболитни процеси, подобрява усвояването на хранителните вещества, отговаря за регулацията на биохимичните процеси и влияе върху нормализирането на кръвното налягане .
Понякога също си струва да въведете външен източник на бетаин. Закваската от цвекло трябва да се превърне в постоянен елемент от диетата на хората със сърдечни проблеми. Редовното пиене засяга не само изравняването на кръвното налягане, но и разширява лумена на вените и артериите. Намалява риска от развитие на исхемична болест на сърцето, хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт.

5. Многобройните антиоксиданти, съдържащи се в закваската от цвекло, са ефективно оръжие в борбата срещу токсичните свободни радикали. Предястието, включено в менюто, ще помогне за спиране на преждевременното стареене на клетките и ще намали риска от развитие на много заболявания, свързани с начина на живот, включително рак.

6. Закваската от цвекло си струва, когато започне да се развива инфекция на горните дихателни пътища. Този естествен пробиотик има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства и може да бъде полезен при потискане на епидемии от болести и облекчаване на симптомите. Добре е диетата да се допълва с него след всяка инфекция, особено ако се е налагало включване на антибиотик. Закваската от цвекло ще улесни възстановяването на здрава, естествена чревна микробиота.

7. Закваската от червено цвекло също е страхотна козметика за нашата кожа, коса и нокти. Благодарение на изключително високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, подхранва клетките на кожата и ускорява тяхната регенерация. Показан е при акнеична кожа, склонност към образуване на синини, лечение на изгаряния и трудно зарастващи рани. Системното пиене намалява косопада и подобрява състоянието им. Заздравява и нокътната плочка.
Закваската подхранва и подобрява пречистването на клетките на целия организъм. Струва си да я пиете през цялата година.

Четете още: Внимание: Tези сутиени причиняват затлъстяване и рак