Отдавна е известна ползата от фибрите в зеленчуците и плодовете. Те имат свойството да прочистват стомашно-чревния тракт и точно затова американските учени от Университета в Куинсланд смятат, че соковете от плодове и зеленчуци трябва да се приемат непрецедени.

Именно в меките части се намират влакнините, които действат положително, доставяйки антиоксиданти и предпазвайки от рак на дебелото черво.

Специалистите са провели изследвания на остатъци във фабрика за сокове. Оказало се, че по-голямото количество полифеноли остава в меките части с влакната.

Доказано е например, че в черния морков, който е богат на полифеноли, 80% от полезните съединения се намират именно във влакнестите части.

Четете още: Супер свеж сок от нар

Основавайки се на много проучвания, учените са категорични, че е най-добре плодовете и зеленчуците да се консумират цели, а когато от тях се приготвят сокове, последните да не се цедят. Филтрацията всъщност лишава готовия сок от полезните му свойства до голяма степен.

Сега учените се опитват да разберат възможно ли е да се използват хранителните влакна за доставка и освобождаване на лекарства в дебелото черво. Не е изключено да се открие оптимален път за доставка на лекарства, без те да бъдат подложени на разрушаващата среда в стомаха.

Четете още: Екзотично смути с ананас