Автор
Woman.bg

Неподозираната сила на пясъка – еликсирът на древните египтяни

В разгара на лятото и отпускарското настроение, когато всички бягаме към морските курорти, ще ви припомним за един древен и уникален метод на лечение. Безспорно е благотворното въздействие на морската вода върху организма, но не за нея ни е думата тук. Има още един елемент, който често подценяваме, а всъщност се оказва същински еликсир на здравето и младостта – пясъкът. Лечението с нагорещен пясък или познато още като псамотерапия (от лат. prasmos - пясък и therapia - лечение) e било известно още в Древен Египет и прилагано както с лечебен, така и с отпускащ и релаксиращ ефект.

Днес пясъчни вани предлагат както в редица медицински центрове, така и като успокояващи и освобождаващи от напрежението процедури в СПА хотели.

Защо пясъкът е толкова полезен за нас?

Само докато вървим боси по пясъка, в организма ни настъпват изумителни процеси – кръвообръщението се усилва, а заедно с него – и обмяната на веществата. С това възпалителните процеси намаляват и отзвучават, мазнините се стопяват, а тонусът се подобрява. И това не е всичко. Съществува цял дял, който се занимава с лечението с пясък. Независимо че то се понася добре от сърдечноболни, преди прилагане на терапия с него е препоръчителна консултацията с лекар.

На какво всъщност се дължи лечебният ефект на пясъка?

Лековитото въздействие на пясъка върху организма се дължи на безценните микроелементи, влизащи в състава на фините му частици – силициев диоксид, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, остатъци от водорасли и други елементи от морската водата. Лечебният ефект на пясъка обаче идва от температурното и механичното действие върху организма, което спомага на организма за пречистването му от токсините. Прилепвайки плътно към тялото, пясъкът има свойството бавно и постепенно да отдава топлината си на тялото.

При какви случаи се препоръчва пясъколечението?

При неразположения или заболявания на костната система – навяхвания, травми, контузии, артрози, ревматоиден артрит, тендовагинити, травми (изкълчване, навяхване), ишиас, болест на Бехтерев, бурсит, невралгии, радикулити.

Кога плечението с горещ пясък е противопоказно?

Терапията с пясък е абсолютно противопоказна при пациенти с епилепсия, заболявания на сърдечно-съдовата система (напр. хипертония), остри инфекциозни заболявания, открити рани, разширени вени, някои дерматози и други. Псамотерапията не се препоръчва също и при бременни жени.

Какво представлява терапията с пясък?

В добре нагрята от слънцето купчинка се прави вдлъбнатина. Ляга се в нея, като тялото се покрива с около 10 см пясък, а гърдите и корема – с 3-4 см. За да се постигне необходимият ефект, пясъкът трябва да е с температура между 40 и 45 градуса. Категорично се забранява на сърдечната област да се слага пясък! По време на цялата лечебна процедура главата задължително е под чадър на плътна сянка. След 10 минути се взима душ с морска вода. След това тялото се завива с плътна памучна материя или одеяло, за да продължи потенето. Накрая отново се взима душ. Времетраенето на пясъчната баня всекидневно се увеличава с 5 минути, докато се стигне до 30 минути. След всяка процедура е необходима почивка, за да се възстанови топлинният баланс на тялото.

Внимание! Препоръчително е терапията с пясък да се провежда винаги под контрола на лекар. Медицинското лице най-добре ще определи необходимия брой процедури и времетраенето на всяка една от тях според индивидуалното здравословно състояние.

Четете още: Всичко, което трябва да знаете за плажния джогинг