Автор
Woman.bg

Нежно и ефективно: Как да се справим с атопичния дерматит

Ученият д-р Гита Нойфанг, ръководител на Отдела за изследване на активни съставки на Eucerin®, споделя мнението си за безопасните и ефективни методи за третиране на атопичния дерматит – както през обострените фази, така и през периодите без проявени симптоми.

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване, което се характеризира с периодични възпаления. Защо се случва това?

Атопичният дерматит е свързан с постоянна дисфункция на кожната бариера. Дори и в спокойните фази, през които кожата външно не проявява симптоми, под кожата протичат микро възпаления. Това означава, че е необходим малък провокатор или стресов момент, който да отключи остро възпаление.

Какво обикновено се случва през обострените фази?

През обострените фази екземите се възпаляват, предизвиквайки силен сърбеж. Последвалото почесване може да доведе до допълнителни кожни раздразнения или дори инфекции. За да се измъкнем от този омагьосан кръг е необходимо да третираме възпалението, да успокоим сърбежа и да заздравим кожната бариера.



Възможно ли е да забавим острите фази с помощта на ежедневна грижа?

Терминът „ежедневно третиране” е по-подходящ, тъй като илюстрира изключителното значение на специалната ежедневна грижа за кожата с атопичен дерматит. Перфектна ежедневна грижа за хората, страдащи от атопичен дерматит, е използването на продукти без парфюми и оцветители, които са разработени за техните специфични нужди. Пример са продуктите с естествени масла и висока концентрация на омега-6 мастни киселини в комбинация с успокояващия кожата Ликохалкон А, например, каквито са продуктите за ежедневна грижа Eucerin® AtopiControl.

През обострените фази перфектното помощно средство е Eucerin® AtopiControl Интензивен успокояващ крем. Формулата му облекчава сърбежа и помага на кожата бързо да се справи с възпалението – то утихва, а естествената функция на кожата е стабилизирана. Този крем е нежен и ефективен метод за третиране на атопичен дерматит в острите му фази. Пациентите, които го използват, често могат да намалят използването на локален хидрокортизон.

Какво е специалното в Eucerin® AtopiControl?

Комбинацията от продукти както за поддържаща и активна грижа предлага проактивен и цялостен подход към облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието на кожата през всички фази на атопичния дерматит.

Върху какви методи за третиране се фокусират дерматолозите към момента?

Локалните лечения с кортикостероиди имат доказан ефект. Тези хормони, които включват кортизон, се нанасят на кожата, като намаляват възпалителните реакции и по този начин лекуват засегнатите участъци. Имуномодулаторите, които специално влияят върху активността на имунната система, също имат директен ефект. При тежките форми на атопичен дерматит дерматолозите предписват и перорални медикаменти.

Как пациентите възприемат наличните възможности за третиране?

Много пациенти, особено родителите на засегнати деца, искат по-безопасна, но в същото време ефективна алтернатива на конвенционалните методи. Терапиите и медикаментите на растителна основа са най-новата тенденция. В този контекст, важно е да се гарантира сертифицираното качество и безопасност на активните съставки. Екстрактите, изпозлвани от Eucerin®, са обект на строг контрол върху качеството и ефикасността, за да сме сигурни че продуктите наистина действат и в същото среме са нежни към кожата.Това прави серията AtopiControl пефектната грижа за кожата – 365 дни в годината.



Какви бяха предизвикателствата при разработване на тези продукти?

Намирането на перфектния баланс между нежността на продукта към кожата и ефективността му е винаги предизвикателство. Формулата трябва да бъде подходяща за бебета и деца. За Eucerin® задължително условие е и отличната поносимост от кожата. И сме горди, че успяхме в това отношение.




Д-р Гита Нойфанг е начело на екипа на Eucerin Активни съставки и клинични проучвания от 2013 г., Тя започва работа в Байерсдорф през 2003 г. като научен изследовател и изучава чувствителната кожа, а през 2006 г. оглавява лабораторията за болна кожа. Преди да се присъедини към Байерсдорф разработва своята докторска теза в германския Център за ракови проучвания в Хайделберг за механизмите на немеланомния рак на кожата и завършва с диплома по биохимия от университета в Хановер. След защитата на докторантурата тя прави невробиологични изследвания в Университета в Мюнхен.