Никога не сте подозирали, че тези храни са отровни!

06 юли 2017 | 08:00
13695
1
Pixabay.com
1

Има храни и подправки, които консумираме редовно, а дори не подозираме, че някои от тях са наистина опасни за нашето здраве. Ето няколко такива и се замислете сериозно, когато следващия път последнете към някоя от тях.

Гъби

Гъбите са изключително вкусни и полезни като самостоятелно ястие (например с масло и подправки) или като гарнитура. Консумираме ги заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на месото, а и най-вече заради вкуса. Лошата новина е, че у нас се срещат едни от най-отровните гъби в света – бялата и зелената мухоморка. А и знаем, че абсолютно всяка ядлива гъба има отровен двойник и понякога дори познавачи не могат да различат коя коя е. Освен от отровни гъби човекът може да пострада и от ядливите видове, ако са престояли дълго време.

Бадеми

Идеални са като ядки към някой коктейл в петък вечер, нали? В много страни продажбата на сурови горчиви бадеми е забранена, защото те съдържат цианид. Отровата обаче се унищожава след топлинна преработка, така че сериозно препоръчваме да ги консумирате печени.

Бразилски орех

Изключително са вкусни, но ги смятат за най-радиоактивната храна. Самото растение буквално изсмуква радиацията от земята. Диетолозите съветват да не се консумират повече от 200 грама седмично, иначе може да повлияе негативно на храносмилателния тракт.

Банан

Всъщност малко хора знаят, че и бананите са радиоактивни. За да се разболеем от лъчева болест обаче, трябва да изядем повече от пет милиона банана, което надали се случва на хора, които не се хранят практически само с банани.

Индийско орехче

Няма нищо лошо да използваме малки дози от него като подправка. В големи дози обаче то има въздействие като на силен халюциноген. И това не е всичко - може да предизвика смърт, ако екстракт от него се инжектира венозно. В миналото е използвано за предизвикване на аборти. Така че имайте предвид дали бихте го консумирали дори в малки количества, ако сте бременни.

Четете още: Плюсове и минуси на кафето

Още по темата

Коментари

1
  06 юли 2017 | 10:21 отговор
 

Ахаха, да бе никой не е чувал, че има отровни гъби. Аз знам и за всички останали изброени. А бананите наистина са много леко радиоактивни, но НЕ са отровни.

 
 
06 юли 2017 | 10:31

Бананите са силно отровни заради препаратите, с които ги пръскат, защото има опасност от това да се разболеят и изчезнат като растителен вид. Съвременните банани са стерилни. Тоест те се размножават като се посаждат корените им, а не чрез семена. Дивите банани не са ядливи, а това, което ядем са специален сорт намерен в дълбоките джунгли с аномалия, която ги прави меки и ядливи, но уви стерилни. По този начин те не еволюират и не могат да се пазят срещу чумите, които попарват растенията през определени периоди. Така през 60-те години на миналия век напълно измира един от сортовете ядливи банани и е бил заместен от настоящия сорт познат по цял свят. Сега и той е на път да изчезна поради мутирали чуми, а единствения начин да го предпазят е с много химия. Не е тайна, че най-опасната професия е на отглеждащите банани.

 
06 юли 2017 | 15:36

Ако бяха силно отровни до сега колко народ щеше да се е споминал или разболял. Аз знам, че ги слагат в помещения с етилен за да узреят, но в това не е опасно. Самите банани (както и други растения) естестевно си произвежадат етилен. Това дали са стерилни или не много не ме вълнува, защото аз искам да ги ям, не да ги развъждам. :) Може и да ги пръскат с нещо за да ги предпазват от болести, но не знам какво е, т.е. не мога да знам дали е вредно.

Добави Коментар

Най-четени