Автор
Woman.bg

Новините са лоши – антибиотиците отстъпват пред уринарните инфекции

Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, знаете колко болезнена и досадна може да бъде тя. И ако инфекцията ви е споходила веднъж или два пъти – добре, имали сте късмет! Но основният проблем при уринарните инфекции е, че те имат неприятния навик да се връщат отново и отново, вгорчавайки живота ви. Тази им склонност да се повтарят и хронифицират, ги прави едни от най-често срещаните инфекции в световен мащаб. И като такива, най-често ги третираме с антибиотици. Дали обаче не прекаляваме?

Инфекциите и антибиотиците

Широко известно е, че инфекциите на пикочните пътища се лекуват бързо, само с обикновен курс на лечение с антибиотици. Но започнаха да се появяват много доказателства, че те стават все по-устойчиви към антибиотиците. Някога рутинната диагноза, започва да води до повече хоспитализации, усложнения и по-продължителен дискомфорт, съпровождан от мъчителните усещания за парене, болка и постоянни позиви за уриниране.
Повече от 60 години антибиотиците се смятат за панацея за лечение на бактериални инфекции, поради което употребата им е широко разпространена из целия свят. Но човечеството сякаш е започнало да прекалява с това лечение – прием на антибиотик, когато няма нужда от употреба на такъв, непълна антибиотична терапия и използване на грешен антибиотик – всички тези фактори благоприятстват появата и разпространението на бактериални щамове, резистентни към антибиотичната терапия.

Интересен е фактът, че самият откривател на пеницилина – Александър Флеминг, пророчески предупреждава, че бактериите „могат да станат резистентни“ към тези чудодейни лекарства. И въпреки че развитието на антибиотична резистентност е нормален еволюционен процес при микроорганизмите, той рязко се ускорява от ненужната и неправилна употреба на антибиотиците.
Стряскащо е да разберем, че основните ни защитници срещу уринарните инфекции губят силата и ефективността си. Нелекуваната инфекция на пикочните пътища може да се усложни и да се превърне в наистина тежко състояние.

Циститът

Тази новина е лоша най-вече за жените. Поради особеностите на уринарната си система, жените страдат от инфекция на пикочните пътища 50 пъти по-често от мъжете. Но има и добра новина. Съвсем възможно е да избегнем и овладеем навреме уринарната инфекция с по-щадящ и природен подход, вместо винаги да разчитаме на „тежката артилерия“ в лицето на антибиотиците. Нашите баби и прабаби например, са побеждавали неприятните симптоми, залагайки изцяло на билкови отвари. Билката мечо грозде е била техен пръв помощник, а проучванията показват, че екстрактът от това растение оказва силно противовъзпалително и антисептично действие върху пикочните пътища, като облекчава състоянието при остри и хронични цистити.
Преди да пристъпите към прием на антибиотик, още при първите симптоми, е добре да се възползвате от още един природен лек – червената боровинка. Екстрактът от червена боровинка пречи на бактериите да се прикрепят към стените на уретрата и пикочния мехур. Така инфекцията се изчиства по-бързо и се предотвратяват усложненията. Но истинската сила на червената боровинка е в превенцията. Ако сте склонни към развитие на чести уринарни инфекции, е добре да приемате екстракт от червена боровинка превантивно, под формата на хранителна добавка.

Освен екстракт от червена боровинка, Bucconox съдържа екстракти от още три високоефективни растения – бучу, бяла бреза и мечо грозде. Бучу е южноафриканско растение, широко известно с противовъзпалителните си и антибактериални свойства. Екстрактът от бучу действа благоприятно при раздразнение на пикочния мехур и улеснява отделянето на урина. Дока

Няколко правила

Дотук говорихме основно за лечение, но за да се сбогувате с паренето, честото уриниране и другите неприятни симптоми, е добре да заложите най-вече на превенцията. За да не допускате уринарната инфекция да ви застигне, освен на превантивния прием на специализирани хранителни добавки, можете да заложите на следните лесни правила:

Пийте много вода и уринирайте често. Най-простият начин за предотвратяване на уринарната инфекция е да измиете бактериите от пикочния мехур и пикочните пътища, преди те да имат възможността да предизвикат инфекция. Честото уриниране ще ви помогне с тази задача, а за целта е необходимо да приемате повече течности.

Бършете се отпред назад. Бактериите обикновено живеят около областта на ануса. Ако се избърсвате отпред назад, е по-малко вероятно те да достигнат до уринарния тракт.
Измивайте се преди секс и уринирайте след него. Това е нещо като двойна защита. Измиването преди сексуален акт ще ви предпази от случайно навлизане на бактерии в уринарния тракт. А уринирането след това, ще изтласка навън всички бактерии, които все пак са успели да проникнат в пикочните ви пътища.

Избягвайте дразнещите дамски продукти и подбирайте внимателно дрехите си. Не използвайте дезодоранти, спрейове, ароматизирани пудри и други потенциално дразнещи дамски продукти. Някои лекари съветват жените, които получават чести инфекции на пикочните пътища, да носят памучно бельо и да избягват тесни дрехи.

Вече знаете почти всичко, което ви е необходимо, за да предотвратите и победите уринарните инфекции. Те могат да бъдат излекувани, дори без да търсите спасение в антибиотиците, но трябва да реагирате бързо, още при първите симптоми. И все пак, ако до два дни симптомите ви не започнат да затихват – консултирайте се с лекар.

(в материала има продуктово позициониране)