Винаги сме възприемали яйцата като част от здравословното хранене и като главен помощник във всяка диета. Сега обаче учените са напът да разбият тези ни представи. Според нови проучвания консумирането на 3 яйца седмично е не само вредно за здравето ни, но и увеличава риска от ранна смърт.

Ако трябва да бъдем съвсем точни, експертите изтъкват като причина жълтъците, които съдържат голямо количество холестерол, който може да причини рак, инфаркт и други сърдечни проблеми.

Разбрира се, яйцата съдържат и полезни вещества и не трябва да се отказваме от тях напълно, но учените съветват да ги консумираме в малки количества и да наблягаме повече на белтъците. Според проучването хората, които ядат прекалено много яйца са предразположени към сърдечни проблеми, дихателни затруднения и дори Алцхаймер и диабет. Смята се, че консумацията на големи количества храна, която повишава холестерола, е главната причина за повечето тежки заболявания и дори за настъпването на по-ранна смърт.



Връзката между яйцата и вредата им за здравето е проблем, който се обсъжда от години. И до ден днешен всички сме чували, че те са полезни и е препоръчително да ги включваме в диетата си. Но все пак едно е сигурно – жълтъците съдържат твърде много холестерол, за да консумирате повече от 1 или 2 пъти седмично.

Учените съветват яйцата да бъдат замествани от други храни, които могат да бъдат богат източник на протеини и да внимаваме с консумацията на жълтъци. За момента твърдението, че три яйца на седмица могат да окажат фатално влияние върху организма ни се нуждае от повече доказателства и проучванията в тази посока ще продължат. Разбира се, много зависи и под каква форма консумираме яйцата. Важно е, когато приготвяме яйцата да не добавяме сол и мазнини. Съвсем очаквано, специалистите съветват и да не ги похапваме пържени.



В заключение е важно да уточним, че диетата ни трябва да бъде балансирана и да включва всички хранителни групи, което означава да не се отказваме от яйцата, но да не прекаляваме с консумацията им.

Четете още: Нора Недкова преборила коронавируса с помощта на сода бикарбонат