Няма нужда от брифинги - разбрахме, че план нямаме. В Англия вече започнаха да ваксинират, у нас - като цъфнат налъмите

Докато ние тепърва приемаме Национален план за действие в условия на пандемия, във Великобритания стартират с ваксинациите срещу Ковид в началото на следващата седмица.

Страната стана първата държава в света одобрила ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Байонтех". Британските здравни власти съобщиха, че според тях ваксината е безопасна и може да влезе в употреба.
Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти излезе с официално становище - ваксината е безопасна и може да бъде използвана.

Всяка ваксина срещу Ковид-19 може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Това съобщи "Нюзуик" с позоваване на данните на Американската медицинска асоциация, съобщава "Лента.ру". При опити с ваксината Moderna единственият често срещан "тежък" страничен ефект след първата доза е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите. След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%, пише БГНЕС. Към момента няма яснота относно безопасността на ваксината Pfizer, но BioNTech твърди, че рискове за здравето реално няма. Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Приоритетно ще бъдат имунизирани хората от най-рисковите групи. Великобритания вече поръча 40 млн. дози от ваксината, които ще стигат за 20 млн. души. Очаква се до дни на Острова да пристигнат още 10 млн. ваксини. Въпреки че само за 10 месеца беше постигат пробив, който обикновено отнема години и вече е налична ефективна ваксина срещу COVID-19, експертите препоръчват хората да продължават стриктно да спазват мерките срещу разпространение на заразата.


Очаква се до края на годината да има яснота дали ЕС също ще одобри ваксината на "Пфайзер". Тече оценка и на качествата на разработката на Модерна.


„Ваксините ще бъдат доброволни“, подчерта днес здравният министър. И ще бъдат безплатни за всички български граждани.

„Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава", уточни още Ангелов. До края на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на "Пфайзер.


И у нас първите, които ще получат възможност за ваксиниране, са хората, които работят на първа линия с вируса – медицински персонал, учители.

Вирусологът Радостина Александрова подчерта днес в ефира на БНТ, че единственото решение за колективен имунитет е ваксината, но трябва да бързаме разумно. Защото няма как в рамките на няколко месеца да знаем всичко за нея.