Запитвали ли сте се какво ще стане, ако не си миете зъбите? Не за ден-два, а в продължение на години? Сигурно ще се ужасите от мисълта, че усмивката ви ще стане покъртителна: пожълтели и развалени зъби, покрити с кариеси. Да не говорим за лошия дъх.


Но има и хора, които не спазват съветите на зъболекарите. Такъв е случаят на 23-годишната Алис Кид. Младата жена не си мие зъбите вече 10 години. „Като дете си миех редовно зъбите. Когато бях на 12 години, се наложи да нося скоби. Зъболекарят ми каза колко важно е да почиствам зъбите си всеки ден. Тогава може би се разбунтувах. Когато ми махнаха шините, реших да не ползвам вече четката за зъби.
Десет години по-късно нямам кариеси или други проблеми. По ирония на съдбата ми направиха пломба, но това беше преди да ми сложат скобите. Тогава миех зъбите си редовно,“ обяснява Алис.

Тя няма проблеми и с лошия дъх. „Може и да не повярвате, но дъхът ми не мирише на развалено сирене. Приятелят ми никога не ми е правил забележки. Единственото нещо, което правя, е да дъвча дъвки“, категорична е Кид. И ако се чудите каква е тайната за белите зъби, които не се почистват с години, Алис отговаря: „Храня се здравословно. Не пия кафе, чай, газирани напитки и алкохол, а само вода“.