Икария, Гърция

Наречен "островът, на който хората забравят да умрат", Икария е безспорен извор на младост и дом на столетници, които живеят без страх от деменция и хронични заболявания, свързани с болестта.

Техният средиземноморски планински начин на живот им позволява да живеят над 90 години. Те се хранят предимно с плодове, зеленчуци, боб и зехтин.

Освен това спят през деня и се забавляват през нощта. Именно всекидневната дрямка намалява риска от сърдечни заболявания с 35 процента. Жителите на Икария спазват и нискокалорична диета, а също така се облягат и на вярата си.



Никоя, Коста Рика

Този полуостров край бреговете на Коста Рика е истинска гореща точка за дълголетие. Тук хората не само живеят по-дълго, но и са по-здрави и по-малко стресирани.

Това се дължи отчасти на силното им чувство за принадлежност към общността и стабилните семейни връзки. Освен това те по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания заради нискокалоричната си диета, както и заради питейната вода – тя е с най-голяма концентрация на калций в Коста Рика. Подобно на хората от Окинава, жителите на Никоя остаряват по-бавно поради по-високите нива на половия хормон DHEA.



Вижте още две места, известни като места на дълголетието - ТУК