Автор
Веселина Петрова

Опасна ли е готовата храна и как да избегнем евентуален риск

В период на пандемия и строга карантина всички сме изключително внимателни. Мерките, които спазваме, ще спасят живота ни – нашият и на семейството ни.

От известно време мнозина си задават въпроса дали готовата храна, която купуваме, може да ни зарази по някакъв начин.

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света“, заяви по-рано министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в ефира на "Здравей, България". Но допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли.


Имунологът и нобелист д-р Питър Дохърти обаче предупреждава да внимаваме с опаковките на храната, която внасяме у дома, съобщи австралийският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Макар и опаковките да не са такъв проблем, като да стоиш до човек, който кашля и киха, струва си да се замислим за възможна зараза, когато хващаме кутията с пица или пластмасова опаковка", казва проф. Дохърти, който преподава в университета в Мелбърн.


Коронавирусът пребивава върху картон и хартия до 24 часа, а върху пластмаса - до 9 дни.

"Най-добрият подход към картонените опаковки е да сме внимателни", съветва проф. Дохърти. "Добре е, когато храната се извади, кутията да се изхвърли веднага и ръцете да се измият."


Що се отнася до пластмасовите опаковки, той препоръчва храната да се премества в собствена кутия и отново ръцете да се измият. Възможно е също кутиите да бъдат напръскани с дезинфекциращ спрей.


Според Тимъти Нюсъм от университета в Сидни през пандемията е разумно плодовете и зеленчуците да се мият със сапун. "Трябва да помним, че всяка повърхност е потенциално заразена" - обясни Тимъти Нюсъм.