В разгара на лятото е добре да знаем за опасностите, които дебнат в басейна. Трябва да си отваряме очите на четири за хигиената и оборудването на съоръжението, ако не искаме да си докараме излишни главоболия.


Първото нещо, за което да следим, е водата. Ако забележите, че водата в басейна е мътна и в нея плуват боклуци - листа, опаковки и дори мъртви насекоми, по-добре не си и помисляйте да скочите в басейна.


Ако хигиената е занемарена дотолкова, че в басейна има водорасли, най-добре е да сгънете кърпата си и да избягате веднага. Инфекциите дебнат и затова е по-добре да не си правите експерименти със здравето.


Ако забележите родители с малки бебета в басейна, по-добре си останете на шезлонга. Плувните комплекси трябва да разполагат с отделни басейни за малки деца и бебоци.

Обикновено малчуганите са с памперси, но това не предотвратява риска от попадането на фекалии във водата. Бебетата често се заразяват с паразита Гиардия ламблия, който се разпространява чрез изпражненията. Паразитът може да ви причини повръщане или разстройство.